IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HashKey се превърна в криптоеднорог след кръг на финансиране за 100 млн. долара

Операторът на една от двете хонконгски лицензирани криптоборси съобщава за оценка от над 1,2 млрд. долара

11:46 | 16.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

HashKey Group, операторът на една от двете хонконгски лицензирани криптоборси, съобщи, че е набрал почти 100 млн. долара в кръг на финансиране и вече има статут на „еднорог“ с оценка от над 1 млрд. долара.

В съобщение от вторник, цитирано от Bloomberg, компанията съобщава, че досегашни и нови инвеститори са допринесли за сумата, но не се дават повече подробности. Парите ще бъдат използвани за създаването на web3 екосистема, както и лицензирани продукти в Хонконг, посочиха от компанията.

От HashKey посочват, че така оценката им е над 1,2 млрд. долара.

OKX Ventures – инвестиционното подразделение на борсата за дигитални активи OKX – е сред водещите инвеститори в кръга на финансиране, съобщават пожелали анонимност източници. Представители на OKX и HashKey са отказали коментар.

Дейността на HashKey включва платформа за търговия, рисково финансиране и управление на активи в Хонконг и Сингапур. Компанията е една от редица криптобизнеси, опитващи се да се възползват от амбицията на Хонконг да се превърне в център за дигитални активи. През май Bloomberg News съобщи, че компанията води преговори за набирането на 100 до 200 млн. долара при оценка от над 1 млрд. долара, според източници.

Финансирането на криптостартъпи намаля значително след пазарната криза в сектора от 2022 г. и фалити на ключови играчи като борсата FTX. Цените на криптовалутите се възстановиха частично през последната година отчасти благодарение на оптимизма около пускането на първите спот биткойн борсово търгувани фондове в САЩ. Поскъпването на токените върна надеждите за възстановяване и при прогнозите за рисков капитал.

През юни Хонконг задейства специална регулаторна рамка за дигитални активи, част от усилията за възстановяване на имиджа на града като съвременен финансов център. Правилата разчитат, че ще привлекат компании, но също така са фокусирани и върху защитата на инвеститорите.

В рамките на режима инвеститорите на дребно ще могат да търгуват водещи криптовалути като биткойн и етериум на лицензирани борси. Борсата на HashKey и OSL на BC Technology Group са единствените платформи в Хонконг, които имат разрешение да търгуват криптоактиви в момента. Властите в града също така са отворени към идеята за спот криптовалутен борсово търгуван фонд, а въвеждането на разпоредби за стейбълкойни се очаква през идните месеци.

Борсата на HashKey има над 155 хил. регистрирани потребители, откакто стана достъпна за инвеститори на дребно в края на август, става ясно от съобщението на компанията. Доставчикът на данни CoinMarketCap изчислява търгуваните спот обеми на платформата на около 16 млн. долара за 24 ч. до 10:10 ч. местно време в Сингаруп. За сравнение, Binance, най-голямата криптоплатформа в света, отчита 14 млрд. долара.

HashKey започва дейност през 2018 г. като ранен инвеститор в мрежата на етериума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още