IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна се стабилизира, след като потъна заради атаката срещу Израел

Най-голямата криптовалута поевтиня със 7,7% в събота - най-голямото понижение от март 2023 г.

03:53 | 14.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на биткойна се стабилизира, след като отбеляза най-резкия си спад от над една година след ескалиращото геополитическо напрежение в Близкия изток, което предизвика сред инвеститорите нежелание за поемане на риск, предаде Bloomberg.

Най-голямата криптовалута поевтиня със 7,7% в събота - най-голямото понижение от март 2023 г. Впоследствие спадът на цената беше ограничен частично и към 3:30 часа българско време биткойнът поевтинява с близо 5% за последното денонощие до 63 760 долара. Повечето други големи криптовалути като етер, солана и доуджкойн също записаха понижения на цените за последните 24 часа.

Цената на биткойна отбеляза най-резкия си спад от над година. Графика: Bloomberg Цената на биткойна отбеляза най-резкия си спад от над година. Графика: Bloomberg

Иран атакува Израел с дронове и ракети, отмъщавайки за удара в Сирия, при който бяха убити висши ирански военни. Така конфликтът в региона навлиза в нова опасна фаза.

Цифровите активи се търгуват и през почивните дни, което дава възможност на инвеститорите да се запознаят с потенциалните настроения преди отварянето на традиционните пазари в понеделник, въпреки че много неща могат да се променят дотогава.

Дали разпродажбите на криптовалути е продължат, "вероятно зависи от по-нататъшната ескалация", коментира Захир Ебтикар, основател на криптофонда Split Capital.

Напрежението около новините, че Израел очаква нападение, се отрази негативно на акциите в петък и насочи инвеститорите към убежища като облигациите и американския долар.

По данни на Coinglass в петък и събота са били ликвидирани бичи залози на криптовалути чрез деривати на стойност около 1,5 млрд. долара, което е едно от най-големите двудневни отстъпления от поне шест месеца насам.

Биткойнът поевтиня с около 10 хил. долара от рекордната цена от 73 798 долара в средата на март. Търсенето на борсово търгувани фондове върху биткойна, които дебютираха в САЩ през януари, помогна на цената на криптовалутата да достигне исторически връх, но напоследък нетните входящи потоци в продуктите са умерени.

Инвеститорите са в очакване на т.нар. разполовяване на биткойна, което ще намали наполовина новото предлагане на токена и се очаква около 20 април. В исторически план разполовяването е попътен вятър за цените, макар че се засилват съмненията дали е възможно това да се повтори, като се има предвид, че биткойнът наскоро достигна исторически връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 14.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още