IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият шеф на Volkswagen готви рокади и съкращения в управителния съвет на групата

Бъдещето на Ралф Брандщетер, който отговаря за бизнеса на групата в Китай, е неясно, както и това на шефа на IT отдела Хауке Старс, споделят източници

22:50 | 10.08.22 г.
Бъдещият главен изпълнителен директор на Volkswagen Group и настоящ ръководител на Porsche AG Оливер Блуме. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Бъдещият главен изпълнителен директор на Volkswagen Group и настоящ ръководител на Porsche AG Оливер Блуме. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Бъдещият главен изпълнителен директор на Volkswagen Group Оливер Блуме планира да намали размера на управителния съвет на германския автомобилен производител, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с дискусиите.

Броят на местата в управителния съвет може да бъде намален до осем или девет, след като той нарасна до 12 при Херберт Дийс, изтъкват източниците, добавяйки, че все още не е взето окончателно решение.

„Някои двойни функции трябва да бъдат преразгледани“, посочва един от източниците.

Блуме ще наследи на 1 септември Дийс, чието управление беше белязано от моменти на вътрешнофирмени борби в най-големия автомобилен производител в Европа.

Както Volkswagen, така и неговата марка премиум автомобили Porsche, където Блуме ще продължи да изпълнява длъжността главен изпълнителен директор, отказаха коментар по темата.

Назначаването на Блуме отразява усилията на фамилиите Порше и Пиех да държат под контрол групата и да увеличат влиянието си по отношение на стратегическите въпроси, добавят източниците.

Порше и Пиех, които управляват холдинговата фирма Porsche SE, се надяват да възстановят баланса в групата след сътресенията при Дийс.

Основният екип около Блуме ще включва Арно Антлиц като финансов директор, Гунар Килиан като директор „Човешки ресурси“, Манфред Дьос като основно юридическо лице в групата, и Томас Шефер, който отговаря за марките, съсредоточени върху масовия пазар – Volkswagen, Skoda и Seat.

Маркус Дюсман, който ръководи премиум марките Audi, Lamborghini, Bentley и мотоциклетния бранд Ducati, също е готов да остане в екипа, въпреки че сферата му на отговорност може да се промени, споделят още източниците.

Бъдещето на Ралф Брандщетер, който отговаря за бизнеса на групата в Китай, е неясно, както и това на шефа на IT отдела Хауке Старс, добавят източниците. Според тях местата в управителния съвет на мениджъра по покупките Мурат Аксел и на мениджъра по продажбите Хилдегард Вортман също са изложени на риск.

„Човек може да попита защо мениджърът по покупките на марката леки автомобили VW също трябва да бъде в борда на групата“, изтъква втори източник, добавяйки, че това се отнася и за Вортман, който ръководи отдела за продажби на групата в допълнение към Audi.

Предстои да бъдат обсъдени и широк набор от задачи за технологичния директор Томас Шмал, който отговаря и за връзките с доставчиците на автомобилни компоненти в групата, за развитието на глобалната фабрична мрежа за батерии и за технологичните платформи.

Блуме вероятно ще прехвърли отговорността за производството на някой друг, казват източниците и добавят, че все още не се знае дали човекът, изпълняващ тази роля, ще бъде в управителния съвет.

Очаква се надзорният съвет на VW да проведе следващото си заседание до края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още