IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звеното на SAIC за роботаксита набра близо 150 млн. долара от кръг на финансиране

С това оценката на подразделението надхвърли 1 млрд. долара

17:11 | 16.08.22 г.
Електрически автомобили на съвместното предприятие на SAIC с General Motors и Wuling. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Електрически автомобили на съвместното предприятие на SAIC с General Motors и Wuling. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Звеното за автономни превозни средства на китайската автомобилна компания SAIC Motor набра над 1 млрд. юана (147 млн. долара) в нов кръг на финансиране от своя партньор, технологичния разработчик Momenta, и чрез няколко други институции, съобщава Ройтерс.

Последният кръг на финансиране повиши оценката на SAIC Mobility Robotaxi до над 1 млрд. долара, изтъкват от компанията.

Momenta не разкрива размера на инвестицията си в подразделението на SAIC, което разчита на технологичната компания за разработването на технология за роботаксита.

През 2021 г. двете фирми започнаха да предлагат на потребителите тестови пътувания с автономни коли в някои райони на Шанхай и Суджоу.

Инвестицията на Momenta отразява засиления интерес на технологичния сектор към разработването на автономни превозни средства, които се възприемат като бъдещето на автомобилната мобилност.

По-рано този месец китайският интернет гигант Baidu Inc. заяви, че е получил разрешение за извършване на напълно автоматизирани таксиметрови услуги по обществените пътища в два китайски града – Чунцин и Ухан.

Въпросното разрешение позволява на роботакситата да започнат търговска експлоатация без шофьор зад волана.

През април Pony.ai, подкрепен от Baidu и Toyota Motor Corp. стартъп, обяви, че е получил зелена светлина от Пекин за експлоатация на роботаксита без водачи по обществените пътища в зона от около 60 км.

За 2021 г. SAIC се нарежда на седмо място по пазарен дял при глобалните продажби на електрифицирани превозни средства, въпреки че ако се прибавят и бройките от съвместното предприятие на компанията с General Motors и Wuling Automobile, тя се изкачва на второ място с близо 700 хил. електромобила, изоставайки единствено от Tesla (936 172 броя).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още