IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic е готова да вложи още 4 млрд. долара в нова фабрика за батерии в САЩ

Съоръжението ще бъде идентично по производствен капацитет със завода, който компанията ще изгради в Канзас

12:06 | 26.08.22 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японската технологична компания Panasonic Holdings Corp, която доставя батерии за електромобилите на Tesla Inc., обмисля изграждането на нова фабрика в САЩ на стойност около 4 млрд. долара, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с темата.

Panasonic може да разположи новото съоръжение в Оклахома, въпреки че за момента няма гаранции, че компанията ще реализира тази инвестиция.

Електромобилните концерни, включително Tesla, увеличават своя производствен капацитет, което води до по-голямо търсене на батерии. Пазарните прогнози показват, че предстои недостиг на батерии през втората половина на десетилетието, тъй като производството на електромобили ще надвишава значително изграждането на батерии.

Panasonic вече управлява съвместно с Tesla фабрика за батерии в Невада.

През юли японската компания обяви, че ще изгради друг завод за батерии, за който също се предвижда инвестиция от около 4 млрд. долара. Съоръжението ще бъде разположено в Канзас.

Двете планирани фабрики ще бъдат идентични по капацитет, добавят източниците.

През април Tesla стартира доставките на превозни средства от новата си фабрика за електромобили в района на Остин, Тексас. Новите съоръжения на Panasonic, ако второто бъде базирано в Оклахома, ще осигурят бързи доставки на батерии за електромобилите на Tesla, които се изграждат в Остин.

Миналата година стартъпът за електрически коли Canoo Inc. обяви сделка за доставка на батерии с Panasonic, като добави, че планира да изгради производствено съоръжение именно в Оклахома.

От Panasonic посочват, че един от приоритетите на компанията по отношение на САЩ е комерсиализирането на нов тип литиево-йонна батерия, за която главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск каза, че е „най-модерната клетка в света“.

Цилиндричните батерии тип 4680 – наречени така заради 46-милиметровия диаметър и 80-милиметровата височина – са по-големи и по-мощни от другите батерии, които Panasonic в момента доставя на Tesla.

Двете компании изтъкват, че технологията може да подобри цялостната икономика при електромобилите.

Съперниците на Panasonic също откриват нови заводи в САЩ. General Motors Co. планира да изгради съвместно с южнокорейския си партньор LG Energy Solution Ltd. завод за батерии на стойност 2,6 млрд. долара в Лансинг, Мичиган.

Contemporary Amperex Technology Co. (CATL), най-големият производител на батерии за електромобили в Китай, също планира да изгради нов завод в Северна Америка.

През април Сенатът на щата Оклахома одобри законопроект, който ще предостави до 698 млн. долара отстъпки и стимули на голямо производствено съоръжение, управлявано от компания, която не назовава.

„Тази мярка е насочена към привличане на компания, която ще инвестира минимум 3,6 млрд. долара и ще създаде най-малко 4000 нови работни места в рамките на пет години“, изтъква председателят на бюджетната комисия към щатския Сенат Роджър Томпсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още