IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва на Великобритания монархията? 

Според изчисления на Forbes британската монархия се оценява на около 20 млрд. паунда 

15:17 | 19.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Новият британски владетел. Снимка:  EPA/TOLGA AKMEN
Новият британски владетел. Снимка: EPA/TOLGA AKMEN

Херцогство Корнуол

Втората по големина компания в рамките на кралската "фирма" доскоро се управляваше от новия крал. Херцогство Корнуол се предава на престолонаследника от 14 век и се държи под попечителство от него. То трябва да осигури прехраната му. След смъртта на баба му херцогството преминава в ръцете на принц Уилям, новия принц на Уелс и херцог на Корнуол.

Кралското херцогство, подобно на Crown Estate, също се управлява като предприятие с цел печалба. То включва земи и имоти на стойност 1 млрд. паунда. Сред тях са повече от 500 кв. км земя, по-голямата част от която се намира в крайния югозапад на страната. Херцогството притежава и островите Сили. В земите на херцогството влизат 260 ферми. Компанията притежава и дялове в търговски имоти на стойност 92 млн. паунда. През 1990 г. Чарлз основава Duchy Originals - компания, която предлага на пазара селскостопански продукти, отгледани в херцогството.

Престолонаследникът не може да се разпорежда с имуществото на херцогството. За разлика от Crown Estate обаче, печалбите отиват изключително за него. През миналата година компанията е реализирала печалба от 24,6 млн. паунда - с 16% повече от предходната година. Чарлз използва тези пари и за финансиране на издръжката на двамата си сина Уилям и Хари (на последния обаче парите бяха спрени преди известно време поради широко оповестените семейни проблеми).
 
Специалният статут на херцогството е спорен, защото не трябва да плаща корпоративен данък или данък върху капиталовите печалби. Тони Бъркли, който е депутат в горната камара на парламента в Лондон от Лейбъристката партия, заяви пред Financial Times: „Те обичат да се държат и по двата начина: когато им е удобно, са частни лица, а когато не – кралски особи". Чарлз е можел да реши да подчини херцогството на същите правила, които трябва да спазват всички останали предприятия в частния сектор, добавя Бъркли. 

Поне Чарлз, както и майка му, които не са задължени да плащат данъци, започват доброволно да плащат данъци върху личните си доходи през 1993 г. 

Херцогство Ланкастър

За управляващия монарх съществува институция, подобна на тази за престолонаследника: херцогство Ланкастър. Това са около 182 кв. км поземлени имоти в северозападната част на Англия и Уелс. От 1413 г. насам печалбите на компанията - напоследък около 20 млн. лири годишно - се превеждат изключително на монарха. Херцогството, което Чарлз ще поеме попечителски, също функционира като предприятие с цел печалба и разполага с жилищни имоти, промишлени имоти и обработваема земя. Херцогството има свой собствен министър - Chancellor of the Duchy of Lancaster. На практика обаче за него се грижи управителният съвет. Херцогство Ланкастър също е освободено от данъци.

Колко голямо е личното състояние на кралските особи?

В сравнение с представители на световната финансова аристокрация като Бил Гейтс, Илон Мъск и Джеф Безос, Уиндзор са направо бедни: личното състояние на покойната кралица се оценява на 400 млн.паунда. Колко всъщност е голямо богатството ѝ и колко голямо е състоянието на останалите кралски особи, не е обществено достояние – информацията се крие от обществеността и то с учудващо големи усилия.

Така например Guardian разкри, че миналата година съд в Лондон е наредил завещанието на съпруга на кралицата принц Филип да се пази под ключ в продължение на 90 години. Процедурата, по време на която е взето решението, се провежда при закрити врата, като на медиите в страната не им е обяснено защо няма да получат достъп. Британски флаг с лика на британския крал Чарлз III сред цветя, оставени близо до замъка Уиндзор в знак на почит към покойната британска кралица Елизабет II в Уиндзор, Великобритания, 17 септември 2022 г. Снимка: EPA/TOLGA AKMEN Британски флаг с лика на британския крал Чарлз III сред цветя, оставени близо до замъка Уиндзор в знак на почит към покойната британска кралица Елизабет II в Уиндзор, Великобритания, 17 септември 2022 г. Снимка: EPA/TOLGA AKMEN

Решението не е изключение: според Guardian през последните 100 години съдиите 33 пъти са разпореждали завещанията на членове на семейство Уиндзор да бъдат скрити от обществеността. Въпреки това във Великобритания те по принцип трябва да бъдат публикувани след смъртта. Това се прави, за да се гарантира, че завещанията се изпълняват, а и за да се намали рискът от измами. Според вестника по този начин от обществеността са били скрити 187 млн. лири от наследените частни активи на кралските особи.

Кой притежава замъците Балморал и Сандрингам?

За разлика от замъка Уиндзор и Бъкингамския дворец, бъдещият собственик на замъка Балморал и Сандрингам вероятно ще бъде Чарлз Уиндзор. Това е така, защото и двете имения са били частна собственост на Елизабет Уиндзор. Затова според семейната традиция новият собственик на тези величествени домове трябва да бъде нейният първороден син.

Между другото, кучетата от породата корги отиват при принц Андрю, изпадналият в немилост любим син на кралицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още