IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва на Великобритания монархията? 

Според изчисления на Forbes британската монархия се оценява на около 20 млрд. паунда 

15:17 | 19.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Новият британски владетел. Снимка:  EPA/TOLGA AKMEN
Новият британски владетел. Снимка: EPA/TOLGA AKMEN

Със смъртта на кралица Елизабет II британският престол не само преминава в ръцете на нейния син, новия крал Чарлз III, но с промяната начело на „компанията" - както често наричат кралското семейство - се променя и контролът върху имоти и активи на стойност милиарди лири.

През миналата година американското списание Forbes изчисли, че британската монархия се оценява на общо около 20 млрд. паунда - включително Бъкингамския дворец, скъпоценностите и останалите кучета корги на кралицата. Отношенията на собственост в кралския двор и водещите кралски особи са сложни и невинаги особено прозрачни. 

Въпросът колко струва британската монархия всяка година все още може да намери сравнително бърз отговор: неотдавна сумата беше 86,3 млн. паунда. Кралицата получи тази сума от британската държава през финансовата 2021/2022 г. от т. нар. Souvereign Grant, който има за цел да осигури издръжката и представителните задължения на "работещите" членове на кралското семейство.

Тези пари не са данъчни приходи. Монархът получава 25% от печалбата на Crown Estate - т.е. дружеството, което управлява и печели от имотите на кралството.

Crown Estate е един от най-големите собственици на имоти във Великобритания. Само в лондонския квартал Уест Енд компанията притежава имоти на стойност около 8 млрд. паунда, както и огромни имоти с гори и земеделски земи, търговски центрове и бизнес паркове. Може би най-специфичният имот е британският континентален шелф. Операторите на вятърни паркове, които издигат вятърни турбини в рамките на зона от 12 мили (т.е. на разстояние до 22 километра от брега), трябва да плащат наем на Crown Estate.

Тази компания обаче е само формална собственост на монарха и то само в качеството му на държавен глава. Crown Estate се управлява независимо и се отчита пред парламента, а оттам и пред обществеността. Активите и приходите на компанията са публично достояние.

Самата Crown Estate превежда всички свои доходи на държавата. През последната фискална година те възлизат на 327,8 млн. паунда. Една четвърт от тази сума отива за кралското семейство - гореспоменатият "Souvereign Grant". С нея се финансират, наред с други неща, разходите за персонал и пътувания, както и поддръжката на дворците. 

В тази сума не са включени значителните разходи за сигурност. Например водещите членове на кралското семейство получават денонощна полицейска защита. Дворците и замъците също трябва да се охраняват денонощно. Разходите за това се осигуряват от Министерството на финансите. Бъкингамският дворец и правителството не съобщават каква е сумата. Критиците на монархията смятат, че истинските разходи възлизат на 345 млн. паунда.

Кой е собственик на дворците сега?

Отново има голяма разлика между монарха в качеството му на държавен глава и в качеството му на частно лице. Бъкингамският дворец или замъкът Уиндзор например официално принадлежат на крал Чарлз III - но само в качеството му на владетел. Когато той се оттегли, следващият монарх автоматично поема тези имоти. Той не може да продаде многобройните си замъци, дворци, имения и земи, но може да проектира интериорни решения и паркове и да ги предоставя за живеене.

Замъкът Балморал в Шотландия, където кралицата прекарва последните месеци от живота си, и Sandringham House североизточно от Кеймбридж обаче са частна собственост на кралицата и се оценяват на над 400 млн. паунда. Сега Чарлз може да наследи тези внушителни имоти.

Последна актуализация: 15:26 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още