IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Lidl и Kaufland е най-богатият германец 

Manager Magazin оценява състоянието на 83-годишния Дитер Шварц на 36 млрд. евро

12:05 | 07.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Основателят на Lidl Дитер Шварц измества наследниците на BMW Сузане Клатен и Щефан Куанд от върха на списъка с най-богатите германци. В актуалния си списък на 500-те най-богати хора в страната германското издание Manager Magazin оценява състоянието на 83-годишния германец на 36 млрд. евро. Според анализа основните акционери на BMW имат общо състояние от 33,3 млрд. евро и сега са едва на трето място.

Семейство Райман, което притежава дялове в няколко производителя на потребителски стоки, се изкачи на второ място сред най-богатите германци с 34 млрд. евро. През 2019 и 2020 г. те оглавяваха класацията на списанието.

Чрез JAB Holding семейството притежава дялове в марки като Calvin Klein и Gucci и в компанията за напитки Keurig Dr Pepper, която е собственик и на марки като Schweppes и 7 Up. Според списанието в десетката на най-богатите германци влизат още семейство Мерк (фармацевтика), семействата Албрехт и Хайстер (Aldi Süd), семейство Порше (акционери в Porsche и Volkswagen) и Андреас и Томас Щрунгман, инвеститори в Biontech.

Основателят на Lidl Шварц наскоро успя да увеличи значително продажбите в своите вериги супермаркети Lidl и Kaufland. Предприемачът е инвестирал и в други сектори, като например рециклиране или производство на храни и хартия. 

BMW, както и цялата автомобилна индустрия, напоследък се бори с проблеми като липсата на материали и предизвикателствата, свързани с преминаването към алтернативни технологии за задвижване. Според Manager Magazin компанията все пак е изплатила на основните акционери Клатен и Куанд брутен дивидент в размер на 1,6 млрд. евро през 2021 г.

Повече от 200 милиардери в Германия

Според списанието активите на най-богатите германци са намалели с общо 7,6% през последните дванадесет месеца до 667,3 млрд. евро. „Това се дължи на многобройните кризи, предизвикани от последиците от руската инвазия в Украйна, нарушените вериги за доставки в резултат на пандемията от коронавируса, огромното увеличение на цените на електроенергията и суровините, повишаването на лихвените проценти и високата инфлация", се казва в материала. 

Списанието обаче подчертава, че богатите все още се представят добре в сравнение с цената на акциите на най-големите германски компании. Германският бенчмарк на 40-те най-големи листвани на борсата компании Dax се срина със 17% през същия период.

Веднъж годишно Manager Magazin оценява активите на най-значимите предприемачи и предприемачески семейства в страната. Според анализа в момента в Германия има 212 милиардери или семейства със съответните общи активи. През 2001 г. броят на милиардерите бе 69.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още