IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск отново е най-богатият човек в света 

Състоянието му се увеличи благодарение на близо 70-процентния ръст на цената на акциите на Tesla Inc. през тази година

10:38 | 28.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Мъск отново е най-богат. Снимка: Bloomberg LP
Мъск отново е най-богат. Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск си върна мястото на най-богатия човек в света, след като за кратко отстъпи титлата на френския бизнесмен Бернар Арно.

Богатството на Мъск се увеличи благодарение на близо 70-процентния ръст на цената на акциите на Tesla Inc. през тази година. Тя се е повишила с около 100% от най-ниската си еднодневна стойност на 6 януари, тъй като инвеститорите отново залагат на по-рискови акции на фона на признаците за икономическа мощ и по-бавния темп на увеличаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Компанията се възползва и от по-голямото търсене на своите електромобили, след като намали цените на няколко модела, предава Bloomberg. 

Акциите на Tesla поскъпнаха с 5,5% до 207,63 долара в Ню Йорк в понеделник, което увеличи нетното състояние на Мъск до 187,1 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index. Така сумата надхвърля 185,3 млрд. долара лично състояние на Арно, 73-годишния френски магнат, който стои зад мощната компания за луксозни стоки LVMH.

51-годишният Мъск навлезе в 2023 г. с нетна стойност на активите от 137 млрд. долара, превръщайки се в първия човек, който някога е загубил 200 млрд. долара от състоянието си, и пораждайки перспективата, че може да му е трудно да си върне титлата на най-богатия човек в света. Той беше изместен от върха на индекса на богатството на Bloomberg за повече от два месеца след рязък спад на цената на акциите на Tesla, където е главен изпълнителен директор.

Даренията, направени от Мъск в края на миналата година, не са се отразили особено на нетното му състояние. В периода между август и декември той е предоставил 11,6 млн. акции на Tesla за неназовани благотворителни каузи, става ясно от подадени през февруари документи. Стойността на акциите е била около 1,9 млрд. долара въз основа на цените на затваряне в дните, в които са били дарени.

Инвеститорите в Tesla се опасяваха, че предприемачът отделя твърде много внимание на придобития през октомври Twitter в момент, когато неговият производител на електрически автомобили е изправен пред засилена конкуренция в цялата индустрия. През декември Мъск заяви, че планира да се оттегли от поста си в платформата за социални медии, след като намери някой достатъчно „глупав", който да поеме позицията.

Този месец той заяви, че може да му е необходимо време до края на годината, за да стабилизира финансите на Twitter, преди да ги предаде на нов главен изпълнителен директор. 

Том Нараян, анализатор в RBC Capital Markets, заяви в доклад от февруари, че намаляването на цените на Tesla е стимулирало търсенето на автомобили и че компанията е „отличникът" на електрическите автомобили. 

„Смятаме, че има силно търсене на продукти на Tesla дори в условията на по-голяма конкуренция на пазара на електромобили", пише Нараян.

В сряда Tesla организира своя инвеститорски ден за 2023 г., на който ръководителите на компанията ще обсъдят дългосрочните планове за разширяване. 

Ръстът в цената на акциите на Tesla далеч надхвърля ралито на технологичния индекс Nasdaq 100, който през 2023 г. се е повишил с около 10%. Тази година търговията включва периодични изблици на спекулативна търговия сред търговците на дребно, а  Tesla е фаворит сред тази група. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още