IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на Carlsberg изненадващо се оттегля

Компанията вече му търси заместник

11:52 | 07.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Carlsberg Сес’т Харт ще се оттегли от поста след осем години начело, докато датската пивоварна полага усилия да се изтегли от пазара в Русия и да повиши цените достатъчно, за да компенсира ускоряващата се инфлация, пише Bloomberg.

Харт ще напусне компанията най-късно в края на третото тримесечие, обяви Carlsberg, допълвайки, че е започнала да търси кой да заеме позицията. Цената на акциите на гиганта спадна с близо 4%.

Харт е нидерландец и ще навърши 65 години тази година. Компанията не обяви нов наследник на поста, което предполага, че оттеглянето може да се е случило по-рано от очакваното.

Харт стана първият главен изпълнителен директор на Carlsberg, който не е от Дания, с мисия да възстанови растежа след период на стагнация на резултатите. По време на управлението си той успя да намали разходите и да подобри рентабилността, но не успя да върне силния ръст на приходите.

През февруари датската компания каза, че 2023 г. ще бъде трудна и сигнализира, че индустрията може да достигне лимита на увеличенията на цените си, тъй като потребителите започват да свиват разходите си и да консумират по-малко бира. Гигантът даде прогноза за печалбата в голям диапазон, посочвайки, че годишната оперативна печалба може да нарасне или спадне с 5%.

„Оставането в борда още половин година ще помогне на мен и на екипа ми да продължим да изпълняваме нашите предизвикателни планове за 2023 г. и да завършим продажбата на руския бизнес преди лятото“, коментира главният изпълнителен директор.

Харт се фокусира върху разширяването на гамата от специални и безалкохолни напитки на 176-годишния производител на бира – сегменти, в които рентабилността е най-висока.

Carlsberg, който е най-големият пивовар в Русия и има 8400 служители там, обяви през март миналата година, че ще напусне страната напълно заради войната в Украйна. Компанията навлезе на руския пазар през 2000 г. и години наред операциите се смятаха за най-голямата възможност за растеж на производителя на бира.

Преди това пазарът отговаряше за почти една трета от печалбата на Carlsberg, но делът намаля през последните години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още