IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Само закони могат да спрат хазартно уязвимите да теглят кредити, за да залагат

Мъже на 20-23 години се вписват най-често в регистъра на хазартно уязвимите, посочи Гинка Панаретова, директор на дирекция "Надзор върху хазарта и хазартните дейности" в НАП

22:51 | 19.06.23 г.

Ежедневно се подават стотици молби от цяла България за включване в Регистъра на хазартно уязвимите лица към Националната агенция за приходите. Над 12 500 души вече са се вписали от средата на декември миналата година до момента по данни на Националната агенция за приходите. След двугодишно прекъсване, регламентирано със законодателни промени, на 12 декември 2022 година приходната агенция поднови поддържането на списъка с хора, които смятат, че имат или биха могли да развият хазартна зависимост. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Гинка Панаретова, директор на дирекция "Надзор върху хазарта и хазартните дейности" в НАП.

Според нея преобладаващата възраст на желаещите да бъдат вписани е ниска – 20-23 години, като основната част са мъже. „Има дори и 19-годишни, подаващи заявление. Целта на регистъра е да се забрани на сайтовете и физическите места за залагания да допускат хора, признаващи своята хазартна зависимост и желаещи да я контролират по този начин“, поясни тя.

По думите ѝ достъп до регистъра имат само служители на НАП. Тъй като това е чувствителна информация, никой от организаторите на хазартни игри или други институции нямат достъп до регистъра. „Проверката при опит дадено лице да достъпи до хазартен сайт или обект става чрез проверка на данните именно на това лице, която само установява дали то е вписано, или не в регистъра. Те нямат информация за лицата, които са в този регистър. Това важи за всички места, организиращи хазартни игри – физически и онлайн“, обясни механизма на действие Панаретова.

Според нея няма стриктен критерий да бъде определено дали лице, което залага, вече е развило хазартна зависимост. „Това обикновено става видимо и ясно, когато човек започне да взема бързи кредити и да залага всичките си доходи", обясни експертът. Гинка Панаретова поясни, че в различните европейски държави има различни практики по отношение на свързаността на подобни регистри за хазартно зависими с банкови институции, които да отказват кредитиране на такива лица. Тя потвърди, че в България такава законова възможност не е предвидена.

Директорът в НАП обясни, че в европейската практика, при подобна възможност за проверка от страна на банките дали лицето е хазартно зависимо, се предвиждат и редица други мерки, като работа с психолог специалист по зависимости и други, които са законово регламентирани. По мнението на експерта има широка палитра от мерки, които биха могли да бъдат предприети и в България в тази насока, но това може да се случи само чрез приемане на съответното законодателство. По думите на Гинка Панаретова само законодателят в България може да попречи на хазартно уязвимите да теглят кредити и да залагат, като личното ѝ мнение , че това би имало голям ефект.

Как се подава заявление в НАП при съмнение за хазартна зависимост? Колко е минималният срок за отписване на лицата от списъка на хазартозависимите? Кога правят проверки НАП? Какви са приходите от хазартни игри в България?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още