IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малки компании, големи заплати...

... или как шефовете на компании като Hertz и Peloton са получили повече пари през 2022 г. в сравнение дори с Тим Кук

10:45 | 05.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Стивън Шварцман. Снимка: Jemal Countess/Getty Images
Стивън Шварцман. Снимка: Jemal Countess/Getty Images

Най-високоплатените главни изпълнителни директори невинаги са онези, които управляват най-големите компании.

Главните изпълнителни директори на Hertz, Peloton и Pinterest са спечелили по над 100 млн. долара през 2022 г., задминавайки почти всеки свой колега в S&P 500, включително Тим Кук от Apple, който е получил 99 млн. долара. В този списък е още човекът, който управлява CS Disco – доставчик на облачни услуги, който обслужва адвокати и има пазарна капитализация от около 500 млн. долара, пише Wall Street Journal.

Шест от 10-те най-високоплатени висши мениджъри миналата година са управлявали компании, които не са част от S&P 500, посочва аналитичната компания C-Suite Comp. Индексът S&P 500 се състои от повечето най-големи публично търгувани компании в САЩ.

Стивън Шварцман от гиганта за частни инвестиции Blackstone е спечелил най-голямо възнаграждение от всички – 253 млн. долара. Blackstone, която е по-голяма от много от компаниите в S&P 500 с пазарна капитализация от над 100 млрд. долара, има корпоративна структура, подобна на тази с два класа акции, която доскоро държеше други компании извън индекса.

Шварцман изпреварва Сундар Пичай, който управлява компанията майка на Google Alphabet и е получил възнаграждение от 226 млн. долара – сума, която поставя Пичай на върха на класацията на WSJ за годишното заплащане на главните изпълнителни директор от по-рано тази година. Той е последван от това по-ранно проучване от Майкъл Рапино от Live Nation със 139 млн. долара.

Някои висши мениджъри в списъка на C-Suite Comp, например тези на Pinterest и Hertz, не влизат в класацията на WSJ, тъй като са започнали през годината, а изданието следи само тези, които са работили цялата година.

Медианното заплащане на главните изпълнителни директор от компаниите в S&P 500 е намаляло до 14,5 млн. долара миналата година от 14,7 млн. долара година по-рано.

В същото време 9 висши мениджъри са получили над 100 млн. долара през 2022 г. от почти 4000 публично търгувани компании в САЩ, показва анализът на C-Suite Comp. Това е доста по-малко от 20-те души година по-рано, тъй като възнагражденията с дялово участие са били по-малко, посочва компанията.

Източник: WSJ Източник: WSJ

Пакетът, което директорите обикновено получават, се състои от ограничени акции или опции, чиято стойност може да варира. Те обаче често се придобиват само ако са постигнати определени цели за изпълнение или ако изпълнителният директор остане на работа за определен период.

При Шварцман около 190 млн. долара от заплащането ми е дошло под формата на отсрочените възнаграждения и финансови стимули. Отсрочените възнаграждения се отнасят до намаляване на печалбата над целта, което получават някои инвестиционни мениджъри. Други 58,8 млн. долара се състоят от акции в инвестиционни тръстове за недвижими имоти, които Blackstone управлява.

Общото заплащане на Шварцман е било с повече от 50% по-голямо от пакета му за 2021 г. от 160 млн. долара. Общата възвръщаемост на акциите на Blackstone, включително дивидента на компанията, намаля с 40% миналата година в сравнение със спад от 18% за S&P 500. До края на юни тази година общата възвръщаемост на Blackstone е 22% в сравнение с около 14% за индекса.

Шварцман притежава почти 20% от Blackstone, дял, който е донесъл дивиденти от около 1 млрд. долара през 2022 г.

Говорител на Blackstone казва, че близо 30% от заплатата на Шварцман за 2022 г. отразява инвестиционното представяне през 2021 г., в период, когато цената на акциите на компанията също се е удвоила. „На практика цялото му възнаграждение включва лихви и такси за стимули, които се плащат само когато доставяме за нашите клиенти“, каза говорителят. Той отказа да каже каква част от заплатата на Шварцман е в брой.

В Hertz общото заплащане на Стивън Шер от 182 млн. долара включва 3,4 млн. долара заплата и бонус. Други 178 млн. долара в ограничени акции са структурирани да бъдат предоставени до 2026 г., голяма част от тях само ако акциите на компанията достигнат 90-дневни средни ценови цели, вариращи до почти удвояване на текущата цена на акциите.

В годишното си изявление Hertz каза, че две ценови цели вече са били постигнати, което означава, че Шер ще получи около 50 млн. долара в акции на последните цени, ако Шер на работа до 2026 г., към сумата от близо 20 млн. долара, предоставени на 31 декември.

Шер, който по-рано е работил като главен финансов директор на Goldman Sachs Group, пое висшия пост на Hertz през февруари 2022 г., около седем месеца след като веригата за коли под наем излезе от защитата на съда по несъстоятелност.

Акциите на Hertz поевтиняха с 22% по време на управлението на Шер миналата година, докато S&P 500 спадна с 16%. Компанията оценява възнаграждението в акции на Шер на приблизително 128 млн. долара в края на годината, показват документи за ценни книжа. Акциите на Hertz поскъпват с около 20% тази година до 30 юни.

Говорител на Hertz е отказал коментар извън представените от компанията данни.

Бари Маккарти от Peloton зае поста на главен изпълнителен директор през февруари 2022 г., след като беше главен финансов директор в Spotify и Netflix. Неговият пакет от заплащане от 168 млн. долара в Peloton е бил почти изцяло в опции върху акции, които се предоставят всеки месец в продължение на четири години.

Тъй като книжата на Peloton се търгуват на около 7,50 долара през последните дни, тези осем милиона опции ще струват, ако бъдат упражнени, отколкото струват базовите акции.

Акциите на Peloton поевтиняват с около 3% тази година до 30 юни и се сринаха със 79% през 2022 г., тъй като намаляващото търсене остави компанията със свръхзапаси от велотренажорите, които продава.

Представителите на Peloton не са отговорили на искания за коментар.

От 123 млн. долара, които Pinterest е предоставила на Бил Реди миналата година, близо 101 млн. долара са в опции за акции, а повечето от останалите представляват ограничени акции за 21,5 млн. долара, предоставени, когато Реди бе избран за главен изпълнителен директор в края на юни 2022 г.

Възнагражденията с акции ще се предоставят на тримесечие в продължение на четири години, ако Реди остане на работа. До края на годината получените от Реди акции и опции за 2022 г. са се увеличили по стойност до 153,6 млн. долара, съобщава Pinterest в своите документи за ценни книжа.

Акциите на Pinterest поскъпнаха с малко над 20% миналата година. Досега тази година цената им се е вдигнала с около 13% до 30 юни.

Говорителка на Pinterest е заявила, че не се очаква Реди да получи допълнителни акции през първите си четири години, а според компанията възнаграждението му с акции през 2022 г. се равнява около 30 млн. долара годишно през този период. Реди също така трябва да закупи и задържи 5 млн. долара в акции.

„Ако компанията се представя добре, тогава опциите на Бил имат стойност“, казва говорителката. „Ако компанията не се представя добре, заплащането на Бил ще бъде засегнато“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още