IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на Starbucks се разминаха с очакванията след слабо представяне в САЩ

Компанията обаче отчита силно възстановяване в Китай

13:13 | 02.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Веригата кафенета Starbucks не успя да отговори на пазарните очаквания за тримесечните сравними продажби във вторник, тъй като търсенето на кафе и студени напитки показва известни признаци за забавяне в Северна Америка и на международните пазари, макар че продажбите в Китай се възстановяват бързо.

Най-голямата верига кафенета в света се насочва към по-млади, по-богати американци, представяйки нови напитки и рекламирайки хранителни оферти, които са помогнали да се повишат средните продажби на клиент. Трансакциите за тримесечието обаче са се увеличили само с 1% в Северна Америка, забавяйки се спрямо ръста от 6% през предишното тримесечие, предава Ройтерс.

Starbucks обаче отчита остро възстановяване в Китай, като сравнимите продажби са скочили с 46% през третото финансово тримесечие. Това съответства на очакванията и прогнозите са да се запази, казаха представители на компанията в разговор с инвеститори.

“Смятам, че Китай е това, което поддържа акциите нагоре“, коментира Санте Фаустини III, директор на продуктовото разузнаване в консултантската компания M Science.

Акциите на Starbucks поевтиняха леко в следборсовата търговия, въпреки че компанията надмина оценките на Wall Street за тримесечна печалба и леко повиши перспективите си за ръст на приходите за цялата година.

Starbucks прогнозира средните седмични продажби в Китай да растат в диапазона от ниски до средни едноцифрени числа през текущото тримесечие, което води до подобен сравним ръст на продажбите.

Компанията посочи и, че има рекордните над 20 млн. членове на програмата си за лоялност в Китай. Страната е най-големият пазар извън САЩ, където има 31,4 млн. членове на програмата си за лоялност.

Като цяло, сега компанията очаква ръст на печалбата за цялата година в диапазона от 16% до 17% спрямо предишната прогноза за долния край на диапазона на растеж от 15% до 20%.

Starbucks запази и прогнозата си за сравним ръст на продажбите за цялата година близо до горния край на диапазона от 7% до 9% спрямо очакванията за ръст от 8,7% сред 14 анализатори, анкетирани от Refinitiv.

Ръководителите на Starbucks казаха на инвеститорите, че очакват натискът върху приходите да продължи и през четвъртото тримесечие, воден от бизнеса с кафе в САЩ, а тенденциите при цените да отслабнат през последното тримесечие след няколко месеца на покачване на цените.

Глобалните сравними продажби на Starbucks са нараснали с 10% в сравнение с очакванията на анализаторите за ръст от 11,8%, показват данните на Refinitiv IBES.

Компанията все пак е повишила коригирания си оперативен марж до 17,4% през тримесечието, приключило на 2 юли, от 16,9% през предходната година, тъй като намаляването на разходите за суровини е помогнало за компенсиране на въздействието от увеличените инвестиции в заплати и придобивки на работниците.

Като се изключат еднократните ефекти, Starbucks бележи печалба от 1 долар на акция, надминавайки средната оценка на анализаторите от 95 цента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още