IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carlsberg отново увеличи прогнозата за годишната си печалба

Производителят на Tuborg очаква ръст на годишната оперативна печалба между 4% и 7%

18:58 | 15.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Carlsberg A/S увеличи прогнозата за годишната си печалба след стабилно първо полугодие, през което датският пивовар увеличи цената на бирата, за да компенсира разходите, съобщава Bloomberg.

Производителят на Tuborg очаква ръст на годишната оперативна печалба между 4% и 7%. За сравнение, предишните прогнози бяха за -2% до 5% и консенсус на анализатори за 5,8%.

Акциите на компанията поскъпват с 1,9%. Очаква се официалните данни за резултатите да бъдат публикувани в сряда.

За втори път от април насам Carlsberg актуализира прогнозата за печалбата си.

Големите производители въведоха най-големите ценови повишения от десетилетия в опит да компенсират високите цени на всичко - от зърното, през транспорта, до алуминия за кенчета.

Най-големият конкурент на Carlsberg - Heineken NV, сви прогнозата за печалбата този месец, след като потребителите на някои пазари се насочиха към по-евтини опции. Ръстът на печалбата на Anheuser-Busch InBev NV успя да изпревари очакванията на анализаторите, тъй като силният ръст в Латинска Америка компенсира фиаското в САЩ, довело до спад на продажбите на Bud Light.

Carlsberg отчита ръст на оперативната печалба от 5,2% - значително над консенсусните очаквания на анализаторите за 0,5%, се казва в доклад на анализатора Джеймс Едуардс Джоунс.

Органичните приходи нарастват двуцифрено, което също е по-добре от очакваното, водени основно от ценовите повишения.

„Като цяло е положително да видим актуализацията на насоките, но не трябва да е прекалено изненадващо, тъй като предходната насока бе вероятно прекалено консервативна“, коментира на свой ред Мадс Розендал, анализатор на Danske Bank A/S.

От Carlsberg посочват също, че ще започнат в сряда и програма за обратно изкупуване на акции на стойност 1 млрд. крони (146 млн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още