IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на употребяваните часовници Rolex и Patek Phillippe продължават да спадат

Брандове от по-среден клас като Cartier обаче са се представили повече от добре

16:39 | 25.08.23 г.
Снимка: Justin Sullivan/Getty Images
Снимка: Justin Sullivan/Getty Images

Цените на най-популярните луксозни часовници от Rolex и Patek Philippe са продължили да спадат през миналия месец, но брандове от по-среден клас като Cartier са се представили повече от добре.

Индексът Subdial Watch Index на Bloomberg, който следи цените на 50-те най-търгувани часовника на вторичния пазар по стойност, е намалял с 1,1% за месец.

След безпрецедентен ръст през пандемията цените на повечето най-търсени употребявани модели на Rolex, Patek и Audemars Piguet започнаха остро да намаляват през март 2022 г. заради по-високите лихви, забавящите се икономики и краха в стойността на криптовалутите.

Индексът, който дава представа за търсенето на най-популярните луксозни употребявани часовници, е спаднал с около 14% за година.

Rolex Daytona 16520, със стоманена тахиметърна рамка, се представя най-добре в рамките на 30 дни, поскъпвайки с 0,5% и търгувайки се на средна цена от 30 976 долара. Друг модел Daytona, 116528 в жълто злато, обаче се представя най-зле, поевтинявайки със 7% за месец до средна стойност от 41 841 долара.

Въпреки спадащите стойности настоящите обеми на търговия остават високи и темпът на понижение на цените се забавя, посочва Subdial, базиран в Обединеното кралство търговец на употребявани часовници и платформа за търговия.

Въпреки че цените на трите големи швейцарски марки продължават да спадат, някои брандове с по-ниски цени показват признаци на сила и стабилност.

Индексът, съставен от Subdial, включващ 25 от най-популярните и често купувани часовници Cartier, е намалял с 2,5% от началото на годината (7,4% за индекса на Bloomberg), но е нараснал с 1,6% през последния месец. Цените на часовниците в индекса са средно около 5 хил. паунда (6339 долара).

Използваните часовници от Rolex, Patek и AP в индекса на часовниците на Bloomberg Subdial обикновено се търгуват над цената на дребно. За сравнение, часовниците в индекса на Cartier са по-лесно достъпни за закупуване като нови в магазините и за продажба под цената им на дребно на вторичния пазар, посочва Subdial.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още