IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Pernod Ricard поскъпнаха след положителни сигнали за пазара в Китай

Pernod вижда признаци на подобрение в китайското потребление през септември

14:53 | 19.10.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френският производител на алкохолни напитки Pernod Ricard в четвъртък заяви, че очаква по-високи продажби тази година въпреки тежко първо тримесечие, обрисувайки положителна картина както за Китай, така и за САЩ. Това повиши цената на акциите на компанията в сутрешната търговия с над 5%, съобщава Ройтерс.

Pernod – вторият по големина производител на алкохолни напитки в света по продажби, вече сигнализира спад на продажбите за първото тримесечие. Те намаляха с 2% като цяло, водени от по 8% спад в САЩ и Китай, които са два критично важни пазара за компанията.

В Китай икономическото забавяне потиска търсенето, а корекциите в инвентара в САЩ и нормализирането на продажбите след ръста им по време на пандемията засягат негативно Pernod.

Производителят на водка Absolut, коняка Martell и шампанското Mumm обаче, заяви, че има положителни прогнози за двете държави за цялата година, както и за два други важни пазара: Индия и търговията на дребно при международните пътувания.

Pernod вижда признаци на подобрение в китайското потребление през септември, като търсенето на коняк се стабилизира, заяви главният финансов директор Хелене дьо Тисо през анализатори. Тя добави, че макар че е твърде рано да се каже дали тази тенденция ще продължи, тя се потвърждава и засега през октомври.

Има и „много ясно увеличение на сватбите и банкетите“, което предвещава добри новини за така важния празник около Китайската нова година през февруари, добави тя.

В САЩ влиянието на инвентара, което засегна представянето на Pernod, ще бъде до голяма степен ограничено до първото тримесечие, каза тя.

Pernod заяви, че е уверена, че може да постигне ръст на продажбите през финансовата си 2024 година, тъй като отслабващият инфлационен натиск и контрол върху разходите също подкрепят маржа.

Компанията обяви продажби за 3,04 млрд. евро за периода юли-септември, намалявайки с 2% на годишна база – малко над очакванията на анализаторите.

„Голямата несигурност е свързана с Китай“, казва анализаторът на Bernstein Тревор Стърлинг по отношение на перспективите на Pernod.

Макар че продажбите на компанията вероятно ще нараснат в сравнение с някои по-слаби тримесечия миналата година, когато Covid-19 все още беше фактор, според него не е ясно до каква степен икономическите фактори, засягащи текущото представяне на Pernod, ще се подобрят.

Акциите на Pernod поскъпнаха с 5,39% в сутрешната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още