IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шоколадовите изделия на Hershey отблъскват потребителите с олово и кадмий

Consumer Reports откри опасни количества метали в шоколадовите блокчета

22:19 | 25.10.23 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американското списание Consumer Reports в сряда съобщи, че е открило "притеснителни" количества олово и кадмий в нов набор от шоколадови продукти и отново призова компанията производител Hershey да намали количествата тежки метали, които се съдържат в шоколадовите ѝ изделия, пише Ройтерс.

Според списанието 16 от 48-те шоколадови продукта от различни производители, които неговите учени са тествали наскоро в седем различни категории - черен шоколад, млечен шоколад, какао на прах, шоколадови парченца и смеси за браунита, шоколадова торта и горещ шоколад - съдържат потенциално опасни нива на олово, кадмий или и двата метала.

Всичките 48 продукта съдържат доловими количества метали, а блокчетата млечен шоколад, които съдържат по-малко какаови частици, са единствената категория, която не съдържа количества над нормата, показва докладът.

Consumer Reports каза, че продължителното приемане на тези метали може да доведе до проблеми с нервната система, потискане на имунната система и увреждане на бъбреците, като опасността е по-голяма за бременните жени и малките деца.

Сред продуктите, за които е установено, че съдържат прекомерно количество метал, са блокче черен шоколад и смес за горещ шоколад от Walmart, какао на прах от Hershey's и Droste – шоколадов чипс на Target. Подобни са открити и в смеси за горещ шоколад на Trader Joe's, Nestle и Starbucks.

Тестовете на Consumer Reports бяха направени след като през декември миналата година списанието установи, че 23 от 28 тествани блокчета черен шоколад съдържат прекомерно количество олово или кадмий, включително продукти, произведени от Hershey, продавани под собствената марка на компанията и брандовете Lily's и Scharffen Berger.

Списанието отново отправи призив към Hershey да намали вредните количества тежки метали в своя шоколад. Повече от 75 хил. души подписаха по-ранната петиция.

Директорът на хранителната политика на Consumer Reports Брайън Ронхолм заяви, че Hershey, като "водеща и популярна марка", трябва да се ангажира с елиминирането на "опасните нива" на тежки метали от своите шоколадови продукти, което ще ги прави по-добри за потребителите.

През март главният финансов директор на Hershey Стив Воскуил призна, че компанията му се стреми да намали нивата в продуктите си на олово и кадмий, „естествено срещащи се“ съставки, които може да варират в зависимост от това от коя страна е доставен шоколадът.

„Бихме искали да ги премахнем от продуктите си напълно“, каза Воскуил.

Hershey е изпратила запитване за коментар до Националната асоциация на сладкарите.

Кристофър Гиндълспергер, говорител на асоциацията, сподели, че "шоколадът и какаото са безопасни и могат да се консумират като лакомства, както е от векове наред“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
0pk
преди 6 месеца
До: cyclop ай стига бре, народа рупа кренвирши с неизвестно съдържание, пък се е запритеснил от бръмбари в шоколада. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
cyclop
преди 6 месеца
АБЕ ЕЙ напишете за изделията на Тайсън Фудс, които отблъскват със смлени бръмбари и червеи като част от съдърлжанието. Псевдожурналисти копи-пейст създатели на поръчково съдържание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още