IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изборът на детски игри и играчки определя бъдещата ни реализация?

Начинът, по който възпитаваме децата на ранен етап, и книгите и играчките, с които ги срещаме, заемат голяма роля във формирането на характера

08:38 | 28.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Orange Center
Снимка: Orange Center

През последните години все по-често се засяга темата за първите седем години и за ролята на първите преживявания на детето в развитието и реализацията му в бъдеще. Вече повечето родители знаят, че начинът, по който възпитаваме децата на ранен етап, и книгите и играчките, с които ги срещаме, заемат голяма роля във формирането на характера и уменията на бъдещето поколение. 

Но каква разлика може да направи изборът ни на играчки или пъзели? Според проучванията разликата е голяма. 

През 2021 година е публикувано проучване, извършено от OnePoll за The Genius of Play, което разглежда връзката между първите умения, които развиваме в детството си, и по-нататъшното ни професионално развитие. За целта на проучването е потърсено мнението на 2000 пълнолетни в САЩ. 

Почти половината от тях (43%) споделят, че са се развили в сферата, в която са си мечтали да работят като деца. Проучването проследява и основните причини, които респондентите посочват като мотиватори за детските им мечти. 

Според данните 50% от участващите лица посочват, че заниманията, в които са участвали като деца, са повлияли избора им за кариерно развитие – спорт, извънкласни активности, клубове и тн. Следващите водещи фактори са съдържанието, което са консумирали (40%) – книги, телевизия, музика и тн., и начина, по който са играли (35%). 

34% от респондентите определят кариерите на родителите си като значими при избора им, а 32% признават, че играчките, с които са си играли като деца, са повлияли на желанието им за реализация. 

Независимо от начина, по който е избрана посоката за професионална реализация, 87% от всички респонденти се съгласяват, че уменията, които са развили по време на детските игри, са им помогнали да бъдат по-успешни на работното си място. Затова и днес 86% от респондентите споделят, че насърчават своите деца да се учат чрез игрите.

А какви са основните умения, които експертите, провели проучването, изтъкват като най-важни за професионалната реализация и как да подпомогнем тяхното развитие чрез игрите? 

Креативност

На първо място сред качествата и уменията, които респондентите посочват като ключови за професионалното им развитие, е креативността. 56% от участващите в проучването смятат, че чрез игрите са придобили способността да мислят по креативен начин, което днес е особено високо ценено от работодателите качество. Чудесен начин да стимулираме креативността е да заобиколим децата с творчески комплекти и материали за рисуване и оцветяване. 

Възможност за работа в екип 

Още едно качество, което може да се открие в кандидатурата за работа на всеки успешен кадър, е способността за работа в екип. 50% от респондентите споделят, че кооперативните игри, с които са се забавлявали като малки, спомагат за успешната им реализация днес. 

За да култивираме това умение, можем да мотивираме децата да се включват в повече отборни игри с помощта на играчките и спортовете. 

Способност за решаване на проблеми

42% от респондентите в проучването споделят, че способността да намират бързи и ефективни решения на проблеми е особено важна за професионалното им развитие днес, а са я усвоили първо чрез решаването на логически игри, пъзели и 3D пъзели

Емпатия 

Друго качество, което днес работодателите често търсят в своите служители, е емпатията, а тя се развива първо в ранна детска възраст чрез игрите, както смятат 41% от участвалите в проучването. Най-добрите помощници в развиване на това качество са игрите, в които децата имитират големите. 

Комуникационни умения

Според данните от проучването 39% от респондентите са започнали да развиват своите комуникационни умения чрез игрите и именно затова днес реализацията им е по-успешна. Способността на децата да се изразяват правилно и напълно може да се развива както по време на пряката комуникация между дете и родител, така и с помощта на образователни игри, които превръщат ученето на нови думи и значението зад тях в забавление. 

Последна актуализация: 08:38 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още
Финанси виж още