IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко всъщност е богато семейството на Кевин от „Сам вкъщи“

Години наред феновете се питат как семейството може да си позволи подобен охолен живот

17:51 | 21.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Twentieth Century Fox Home Entertainment
Снимка: Twentieth Century Fox Home Entertainment

Битката в „Сам вкъщи“ между 8-годишния Кевин Маккалистър, изигран от Маколи Кълкин, и двама крадци се разиграва по екраните по света всяка Коледа от премиерата на филма през 1990 г.

И всяка година, за някои зрители, огромният дом и начинът на живот на семейство Маккалистър вдъхновява тяхна собствена традиция: да се чудят точно колко богато е било това семейство.

Вестник New York Times се обръща към икономисти и замесени във филма лица, за да научи отговора.

Семейство Маккалистър е от най-богатия 1%

В началото на филма един от крадците – Хари (Джо Пеши), казва на приятеля си Марвин (Даниел Стърн), че домът на Маккалистър е най-голямата им цел в богатия квартал.

„Ето я, Марвин, ето я златната кокошка“, казва Хари, преди да разкаже, че в къщата би трябвало да има „сума ти скъпи вещи“, включително телевизори, стереоуредби, скъпи бижута и „странни ценни книжа“.

Домът е най-добрата следа за това колко пари има семейство Маккалистър.

„Златната кокошка“, или поне екстериорът ѝ, така или иначе е реална къща, която се намира в чикагското предградие „Уинетка“, един от най-скъпите квартали в САЩ, според Realtor.com. Изглежда, че има достатъчно място за Кевин и четирите му братя и сестри, така че всеки да има своя собствена стая, но и да може да побере армия от посетители.

През 1990 г. къщата е била достъпна само за най-богатите 1% от домакинствата на Чикаго и това би било така и днес, посочват от Федералния резерв за Чикаго.

Икономистите правят тази оценка, след като разглеждат редица данни, включително доходите на домакинствата в статистическия район за Чикаго от 1990 до 2022 г., стойността на имота на къщата, преобладаващите лихви по ипотечните кредити по това време и типичните данъци и застраховки.

Работейки с предположението, че семейство Маккалистър не са харчели повече от 30% от доходите си за къщата, икономистите определят, че домът би бил достъпен за домакинство с доходи от 305 хил. долара годишно през 1990 г. (около 665 хил. долара годишно през 2022 г.).

В средата на 2022 г. подобна къща щеше да струва около 2,4 млн. долара, според оценката на Zillow за къщата в „Сам вкъщи“. Дом с такава стойност би бил достъпен за домакинство с доходи от 730 хил. долара годишно, което би било в най-горния 1% от домакинствата в района на Чикаго, казват икономистите.

Как са забогатели толкова?

„Сам вкъщи“ така и не обяснява какво точно работят родителите.

В интернет, където този въпрос редовно се появява, някои хора предполагат, че Кейт Маккалистър е моден дизайнер, тъй като в къщата има няколко манекена, които по-късно участват в един от опитите на Кевин да измами крадците да си помислят, че всъщност не е сам вкъщи.

Тод Щрасър, автор на официалните романи по филма „Сам вкъщи“ и двете му продължения, казва в интервю, че не е бил внимателно наблюдаван от създателите на филма. Насоките, казва той, по същество са били: „Ето сценария, прави каквото искаш“.

Така че в книгата той прави майката на Кевин моден дизайнер заради манекените, а бащата на Кевин бизнесмен, защото е „сигурен залог“, обяснява той.

Щрасър добавя, че никога не му е хрумвало да обяснява подробно как семейство Маккалистър са натрупали парите си. Според него те са „горната средна класа“, но не и „супер богати“.

Има и други сигнали, че семейството има значително, но не и гигантско богатство. Да, носят хубави дрехи и наемат няколко микробуса, за да ги откарат до летището, но когато Кейт се опитва да подкупи възрастна двойка да се откаже от билетите си от Париж, така че да може да се прибере у дома, предлага бижута и пари, но намеква, че часовникът ѝ Rolex може да е фалшив.

„Не знам колко изкарват Маккалистър, но със сигурност направиха много за банковата ми сметка“, шегува се Щрасър.

Теория на феновете твърди, че Питър Маккалистър е замесен в организирана престъпност. Според тази теория домът на Маккалистър е бил конкретно избран заради отмъщение, а бруталното насилие на Кевин срещу крадците е продукт на възпитание, изложено на престъпна дейност.

The Times не може да изключи тази теория.

Чичо Роб плаща за полетите

Често цитиран момент за богатството на семейството е коледното им пътуване до Париж.

Летенето с 15 души до Париж е скъпо, особено след като четиримата възрастни летят в първа класа, но родителите на Кевин не плащат за самолетните билети. В началото на филма Кейт Маккалистър казва на полицай – който всъщност е дегизираният Хари – че братът на съпруга ѝ е платил за билетите.

Този брат е чичо Роб. Той е второстепенен герой в първия филм, но от няколкото споменавания за него се предполага, че е много богат. Той плаща билетите и има апартамент в Париж с гледка към Айфеловата кула и по някакъв начин може да приюти 15 от членовете на семейството му.

Третият брат, чичо Франк (злият), живее в Охайо и пътува със семейството от Илинойс до Париж. Не научаваме нищо за доходите му, но знаем, че е стиснат. В къщата на брат си в Илинойс той избягва да плати сметката за пица от 122,50 долара. В самолета, вечеряйки в първа класа, той казва на жена си да сложи кристалните солници и пиперници в чантата си.

Това поведение може би подсказва, че е богат. Кражбите от магазини са „значително по-често срещани“ сред хората със семейни доходи над 70 хил. долара, се казва в статия от 2008 г., публикувана в The American Journal of Psychiatry.

Не парите са важните във филма

Ив Коули, декораторът на декора на „Сам вкъщи“, е отговорна за мебелите и тапетите в дома на Маккалистър, който бива заснет на изградени декори в местна гимназия.

Тя казва в имейл, че домът не е скъпо обзаведен, но има умишлено „величествен, изискан вид“.

Когато е заснет филмът, тъмносиньото и розовото са били популярни цветове в интериорния дизайн, казва Коули. Тя обаче се вдъхновява от картините на Норман Рокуел и античните коледни картички и използва наситени червени, зелени и златни цветове в семейния дом.

Продуцентът и автор на филма Джон Хюз ѝ казва, че иска къщата да има „вечен вид“, обяснява тя. „Каза ми, че харесва филмите му да изглеждат малко по-хубави и чисти от реалността, тъй като целта му при правенето на филми е да забавлява публиката и да повдига настроението ѝ“.

Коули също има някои съвети за хората, които търсят отговор за доходите на семейството.

За мен „феновете, които спорят за доходите на родителите или цената на къщата, трябва вместо това просто да се насладят на филма“, казва тя.

„В края на краищата Джон Хюз и режисьорът Христофор Колумб създадоха този затрогващ и комичен филм като забавление за публиката, за да повдигнат настроението за празниците. Той наистина го повдигна и все още го прави“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още