IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите хора в света са станали с 1,5 трлн. долара по-богати през 2023 г.

Представянето им отново е било тясно свързано с това на технологичните акции, които достигнаха нови рекорди през тази година

09:28 | 30.12.23 г.
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP

2023 г. беше годината на завръщането на най-богатите хора в света. Общото нетно богатство на 500-те най-богати хора е нараснало с 1,5 трлн. долара през тази година, като се е възстановило напълно от загубата за 1,4 трлн. долара предходната година, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg.

Отново представянето им е било тясно свързано с това на технологичните акции, които достигнаха нови рекорди през тази година въпреки опасенията от рецесия, задържането на инфлацията, високите лихви и геополитическите сътресения. Богатството на технологичните милиардери е нараснало с 48% до 658 млрд. долара, стимулирано от треската около изкуствения интелект.

Най-добре се представи Илон Мъск, който си върна титлата най-богатият човек в света от френския магнат в областта на луксозните стоки Бернар Арно. Главният изпълнителен директор на Tesla е прибавил 95,4 млрд. долара до края на борсовата търговия в четвъртък, подкрепен от успеха на Tesla и на SpaceX, след като загуби 138 млрд. долара през 2022 г. Сега нетното му богатство е с над 50 млрд. долара по-високо от това на Арно, след като забавянето в търсенето на луксозни стоки в света подкопа книжата на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton.

През 2023 г. Илон Мъск си върна титлата най-богатият човек в света. Графика: Bloomberg LP През 2023 г. Илон Мъск си върна титлата най-богатият човек в света. Графика: Bloomberg LP

Основателят на Amazon.com Джеф Безос е добавил над 70 млрд. долара към портфейла си тази година и сега е в ожесточена конкуренция с Арно за второто място, а главният изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг е увеличил богатството си с над 80 млрд. долара.

Приливът отхвърли някои лодки назад. Индийският милиардер Гаутам Адани загуби 21 млрд. долара само на 27 януари и 37,3 млрд. долара за цялата година, след като продавачът на къси позиции Hindenburg Research потопи стойността на Adani Group. Въпреки това той все още притежава 11-цифрено богатство.

С поглед в бъдещето

Какво предстои за най-богатите хора през 2024 г.? Макар да е невъзможно да знаем със сигурност, малцина предвиждаха толкова голямо възстановяване тази година. Bloomberg изброява няколко имена, които си струва да бъдат следени.

Мириам Аделсън

78-годишната Аделсън стана мажоритарен акционер в оператора на казина Las Vegas Sands след смъртта на съпруга ѝ Шелдън през 2021 г. След като известно време са въздържаше от големи сделки, тази година Аделсън сключи сделка на стойност 3,5 млрд. долара за придобиване на дял в „Далас Маверикс“ и подкрепи кандидата за президентска номинация на републиканците Ники Хейли. Нетното ѝ богатство нарасна до 34,3 млрд. долара.

Франсоаз Бетанкур Майер

Като наследница на богатството на L’Oréal 70-годишната Бетанкур Майер е най-богатата жена в света и първата, която притежава 12-цифрено нетно богатство. Успехът на Бетанкур-Майер е резултат от процъфтяващите козметична и модна индустрии във Франция, които също така тласнаха Арно от LVMH, братята Вертеймер от Chanel и семейство Ерме от модната компания Hermès в света на ултрабогатите. Нейното състояние е нараснало с 40% тази година, след като книжата на L’Oréal достигнаха рекорден връх.

Стив Коен

Основателят на Point72 Asset Management е представител на една от най-влиятелните династии в Ню Йорк. 67-годишният Коен е собственик на „Ню Йорк Метс“ и се опитва да съживи бейзболния отбор след години на вяло представяне. Той също така си партнира с Hard Rock International в опит да си осигури едно от ограничените разрешителни за нови казина в щата, давайки възможност на разочаровани почитатели на „Метс“ да утешат мъката си с хазарт. Богатството му нарасна с 13,9 млрд. долара през 2023 г.

Марк Кюбан

65-годишният Кюбан има умението да се измъква в точния момент, като продаде уебсайта си за радио стрийминг Broadcast.com малко преди спукването на дотком балона. Той купи „Далас Маверикс“ през 2000 г. за 285 млн. долара и спечели с отбора три титли на дивизията, две победи в Лигата на конференциите и една титла в NBA преди да го препродаде на семейство Аделсън за 3,5 млрд. долара. (Той ще запази миноритарен дял.) Предстои да видим дали това ще бъде още една навременна продажба на Кюбан. Неговото богатство нарасна с 6,8 млрд. долара тази година.

Карл Айкън

Годината беше тежка за инвеститора активист, след като продавачът на къси позиции Hindenburg Research даде началото на срив, който изтри 18,1 млрд. долара от богатството му, включително над 10 млрд. долара само за един ден. Въпреки това 87-годишният Айкън не се е отказал да се бори. Той смята да подеме нова битка за установяване на контрол върху борда на директорите на Illumina, съобщиха запознати с въпроса източници, след като биотехнологичната компания прекрати скъпо придобиване, което Айкън критикуваше.

Рупърт Мърдок

92-годишният основател на News Corp. официално се оттегли, отстъпвайки контрола на сина си Лачлан. Годината ще бъде бурна за наследника му, докато кандидати, включително Джо Байдън и Доналд Тръмп, се борят отново на президентските избори.  Fox Corp. вече постигна споразумение с Dominion Voting Systems за 787,5 млн. долара, след като компанията обвини телевизията в излъчване на неверни твърдения за подправяне на гласовете срещу Тръмп. Срещу Fox все още има друго сходно дело, заведено от Smartmatic Corp. Противоречията не подкопаха нетното богатство на Рупърт Мърдок, което нарасна до 8,9 млрд. долара през 2023 г.

Масайоши Сон

Японският инвеститор имаше големи очаквания за WeWork, която официално фалира през 2023 г., и хората се питат доколко надеждни са преценките му, след като той продължи да налива пари в бизнеса с пространства за съвместна работа на Адам Нойман дори след като стана ясно, че компанията му изпитва проблеми. 66-годишният основател на Softbank Group вероятно ще изпита още проблеми, тъй като сделките пресъхват. Но той се е измъквал и от по-тежки ситуации преди, възстановявайки се след като загуби десетки милиарди долари при дотком срива. Богатството на Сон намаля до 11,4 млрд. долара тази година.

Доналд Тръмп

Бившият президент и сегашен кандидат може да загуби изборите през 2020 г., но портфейлът му само спечели от това. Богатството му е нараснало с 500 млн. долара от 2021 г. насам, с което общото му нетно богатство е достигнало 3,1 млрд. долара, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg. Но 2024 г. ще бъде година на битка за 77-годишният Тръмп, който се защитава в дела, свързани с иска му за клевета срещу писателката Е. Джийн Карол, предполагаема измама и опитите му да подмени резултатите от изборите през 2020 г., като в същото време се бори за президентския пост.

Чанпън Джао

В много отношения годината е тежка за 46-годишния основател на Binance, най-голямата криптоборса в света. През ноември Джао и Binance се признаха за виновни по дело за пране на пари и нарушаване на американски санкции. Той прие да се оттегли като главен изпълнителен директор и лично да плати 50 млн. долара глоба в допълнение към сумата от 4,3 млрд. долара, която Binance ще трябва да заплати. Но възстановяването на криптовалутите увеличи богатството на Джао с близо 25 млрд. долара тази година. Той обаче може да влезе в затвора през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 30.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още