IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернар Арно изпревари Илон Мъск и отново е най-богатият човек в света

Според последната класация на Forbes "Милиардери в реално време" нетното състояние на Арно вече възлиза на 207,6 млрд. долара, изпреварвайки Мъск с неговите 204,7 млрд. долара

08:31 | 30.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бернар Арно. Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Бернар Арно. Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Бернар Арно, ръководител на Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), изпревари изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск и отново е най-богатия човек в света, съобщи БТА, позовавайки се на Euronews.

Според последната класация на Forbes "Милиардери в реално време" нетното състояние на Арно вече възлиза на 207,6 млрд. долара, изпреварвайки Мъск с неговите 204,7 млрд. долара.

Миналата седмица Арно отбеляза изключително увеличение на богатството си: в петък нетното му състояние нарасна с 22,7 млрд. долара (20,9 млрд. евро) само за един ден, което съответства на скок от 12,3%. За разлика от него, състоянието на Илон Мъск спадна с 18 млрд. долара (16,6 млрд. евро) през предходния ден, което съответства на 8,1% намаление на нетното му състояние.

Този обрат подчертава различното развитие на техните бизнес империи.

LVMH, групата за луксозни стоки, ръководена от Арно, има рекордна 2023 година.

Със своето престижно портфолио от марки, включващо имена като Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi и Tiffany & Co, конгломератът отбеляза забележителен скок в продажбите, достигайки впечатляващите 86,2 млрд. евро за цялата година.

Това представлява значителен ръст от 13% в сравнение с данните за 2022 г. и значително надхвърля прогнозираните от анализаторите 85,74 млрд. евро.

Най-силен ръст на продажбите в рамките на LVMH се наблюдава в сектора на селективната търговия на дребно, който регистрира забележително увеличение от 25% в сравнение с предходната година.

Това повишение се дължеше на отличните резултати на Sephora и на растежа на веригата за луксозни туристически стоки DFS, който беше благоприятстван от възстановяването на международните пътувания.

Брутната печалба на LVMH достигна 59,28 млрд. евро, което представлява увеличение от 9,4%, а нетната печалба се повиши до 15,2 млрд. евро, което представлява увеличение от 8% в сравнение с 2022 г.

Бернар Арно даде предпазлива, но оптимистична прогноза: "Макар да оставаме бдителни в настоящия контекст, ние навлизаме в 2024 г. с увереност, подкрепени от нашите изключително желани марки".

Френският милиардер също така изрази очакване, че 2024 г. ще бъде вдъхновяваща и изключителна година, като изтъкна ангажимента на LVMH за провеждането на Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 г. в Париж.

Положителните настроения около LVMH бяха отразени в представянето на акциите на LVMH, които нараснаха с 12,81% до 773,10 евро след съобщението. Този значителен ръст беше най-големият еднодневен скок от октомври 2008 г. насам и изстреля Арно на върха на световната класация за богатство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 месеца
Според Блуумберг ситуацията е по-различна.там Мъск е първи с 204 млрд, Джеф Безос е втори с 186 млрд, а Бернар Арно е трети със 183 млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още