IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Портретът на крал Чарлз ще се появи на британските банкноти от юни

Кралският монетен двор на Великобритания започна да издава първите монети с профила му в широко обращение в края на 2022 г.

14:36 | 21.02.24 г.
Снимка: Bank of England
Снимка: Bank of England

Банкноти с портрета на крал Чарлз ще влязат в обращение във Великобритания от 5 юни, заяви Английската централна банка (АЦБ) в сряда, над година след като представи дизайна им.

Портретът на краля ще се появи на полимерни банкноти от 5, 10, 20 и 50 паунда, които ще са в обращение заедно със съществуващите такива с лика на покойната кралица Елизабет, съобщава Ройтерс.

Новите банкноти с портрета на крал Чарлз ще бъдат отпечатани единствено за да заменят износените и за да се отговори на цялостния ръст в търсенето на банкноти, заяви АЦБ.

Банката каза, че този подход е в съответствие с насоките на кралското семейство и цели да сведе до минимум екологичното и финансово влияние на смяната.

Това означава, че новите банкноти с лика на 75-годишния монарх, който е известен с кампаниите си в защита на околната среда, ще влязат в обращение „постепенно“, добавя АЦБ.

Чарлз, който стана крал след края на 70-годишното управление на Елизабет през 2022 г., ще бъде едва вторият монарх на банкноти на АЦБ.

Кралският монетен двор на Великобритания започна да издава първите монети с профила му в широко обращение в края на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още