IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг изпревари Мъск и стана трети по богатство в света

Съперничеството между двамата милиардери се засилва на няколко фронта

10:53 | 06.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Марк Зукърбърг изпревари Илон Мъск в петък и се превърна в третия по богатство човек в света. Това е първият път от 2020 г., откакто двамата съперници милиардери заемат тези позиции, пише Bloomberg.

Мъск, който в началото на март беше начело на индекса на милиардерите, съставян от Bloomberg, сега падна до четвърто място, след като Ройтерс съобщи, че Tesla е отменила плановете си за по-евтина кола, което понижи цената на акциите ѝ. (Мъск отрича информацията). Освен това по-рано тази седмица стана ясно, че доставките на превозни средства на Tesla са намалели през трите месеца до март – първият им годишен спад от първите дни на пандемията от Covid.

Състоянието на Мъск се сви с 48,4 млрд. долара тази година, а Зукърбърг е прибавил 58,9 млрд. долара към своето богатство, докато Meta се изкачва към нови върхове, включително записа нов рекорд в петък.

Зукърбърг успя да надмине Мъск по богатство. Графика: Bloomberg Зукърбърг успя да надмине Мъск по богатство. Графика: Bloomberg

Това е първият път, в който Зукърбърг попада в топ три в класацията на Bloomberg на най-богатите хора в света от 16 ноември 2020 г., когато разполагаше със 105,6 млрд. долара, а Мъск – със 102,1 млрд. долара. Сега нетното състояние на Мъск е 180,6 млрд. долара, а това на Зукърбърг – 186,9 млрд. долара.

Промяната в разликата в богатството на Мъск и Зукърбърг, което беше цели 215 млрд. долара през ноември 2021 г., показва как някога горещите акции на производителите на електромобили са изместени от тези на технологичните гиганти, особено на тези, които се занимават с изкуствен интелект.

Цената на акциите на Tesla се понижи с 34% от началото на годината, което я прави най-зле представящата се в S&P 500. Тя беше засегната от глобалното забавяне на търсенето на електромобили, нарастващата конкуренция в Китай и производствените проблеми в Германия. Междувременно Meta записа 49% ръст на борсата, благодарение на силните си тримесечни резултати и вълнението около инициативите на компанията, свързани с изкуствения интелект. Акцията е пета по представяне в S&P 500.

Съперничеството между двамата милиардери се простира отвъд богатството им. Мъск и Зукърбърг влязоха в продължаващ публичен спор, който се засили, когато Meta пусна социалната мрежа Threads, конкурираща се с X на Мъск. Двамата дори си размениха остри реплики миналата година, подхвърляйки идеята за потенциална битка в клетка. 52-годишният Мъск наскоро съживи идеята в X, като каза, че ще би се бил с 39-годишния Зукърбърг „навсякъде и по всяко време“.

Нетното състояние на Мъск понесе допълнителен удар, след като неговият пакет от възнаграждения от Tesla на стойност 55 млрд. долара беше отменен от съдия от Делауеър.

Председателят на луксозния гигант LVMH Бернар Арно и основателят на Amazon.com Джеф Безос държат първите две места в класацията, съответно с богатство в размер на 223,4 млрд. долара и 207,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 06.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още