IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перо от изчезнала птица беше продадено на търг за над 28 хил. долара

За последно птицата, свещена за маорите, е забелязана през 1907 г.

15:12 | 22.05.24 г.
Снимка: Webb's Auction House
Снимка: Webb's Auction House

Перо от изчезнала новозеландска птица постави световен рекорд, след като беше продадено за 28 417 долара по време на търг, съобщава BBC.

Първоначално се е очаквало перото от птицата Хуя да донесе до 3000 долара, но по време на аукциона цената е надвишила предишната подобна продажба с 450%, посочват от аукционна къща Webb’s.

Птицата Хуя е била свещена за маорите – коренното население на Нова Зеландия. Перата им често са носени като украшения от вождовете и техните семейства, използвани са като дарове или за търговия.

За последно птицата е забелязана официално през 1907 г., но по непотвърдени данни е виждана и 20-30 години след това по данни на Музея на Нова Зеландия.

Хуя е била малка пойна птица от семейство Медоядови, известна с уменията си да скача и красивото си оперение с отчетлив бял цвят по върховете.  

Перото, продадено в понеделник, е „в прекрасно състояние“, заяви Лия Морис, ръководител на отдела за декоративно изкуство в аукционната къща, цитирана от BBC. Перото е запазило лъскавината си и по него не е имало поражения от насекоми. Аукционната къща е поставила артикула зад стъкло с UV защита и архивна хартия, за да има дълъг живот.

То е регистрирано като taonga tūturu – обект от система за защита на изкуството на маорите. Само на колекционери със специален лиценз по системата е било позволено да участват в търга за артикула, а перото не може да напуска пределите на страната без разрешение от Министерството на културата и културното наследство.

Цената е повишена и от големия интерес от страна на новозеландците към перото. „Имахме рекорден брой хора, които проверяваха как да станат регистрирани колекционери“, каза Морис. 

В миналото перата от Хуя са били знак за социален статус сред маорите. Птицата вече е била застрашена, когато европейците пристигат на територията на Нова Зеландия. Видът става обект на интерес от страна на колекционери и търговци на дрехи, което води до изчезването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още