IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от най-древните книги в света отива на търг за поне 2,6 млн. долара

„Кодексът Кросби-Шойен“ е написан на коптски език върху папирус около 250-350 г. сл. Хр.

14:16 | 03.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: The Shoyen Collection
Снимка: The Shoyen Collection

Книга от Египет, написана в зората на християнството и смятана за една от най-старите съществуващи книги в света, ще бъде предложена на търг през юни в Лондон, съобщава Ройтерс.

„Кодексът Кросби-Шойен“, написан на коптски език върху папирус около 250-350 г. сл. Хр. и създаден в един от първите християнски манастири, е с приблизителна продажна стойност от 2,6 до 3,8 млн. долара, посочва Christie's.

„Точно в този период, този преходен период, папирусният свитък започва да се превръща във форма на кодекс (сборник от старинни ръкописи – бел. ред.)“, казва Юдженио Донадони, старши специалист по средновековни и ренесансови ръкописи в Christie. „Или в книги, каквито ги познаваме днес. И това, което имаме в тази книга, са най-ранните известни текстове на две книги от Библията“, посочва той.

104-те страници (52 листа) са написани от един писар в продължение на 40 години в манастир в Горен Египет и се пазят зад плексиглас. Кодексът съдържа първото послание на Петър и книгата на Иона.

Донадони приписва запазването му на сухия климат на Египет, добавяйки, че само шепа книги от 3-ти и 4-ти век са оцелели до наши дни.

„Всички основни находки на християнски ръкописи, които имахме през 20-и век и в края на 19-и век, са съсредоточени в Египет заради тези много точни климатични условия“, казва той.

Кодексът е открит в Египет през 50-те години на миналия век и е придобит от Университета на Мисисипи, където остава до 1981 г. Норвежкият колекционер на ръкописи д-р Мартин Шойен го придобива през 1988 г. и сега го продава на търг с някои други акценти от своята колекция, една от най-големите частни колекции на ръкописи в света.

Кодексът е изложен в Christie's в Ню Йорк от 2 до 9 април и ще бъде продаден на търг в Лондон на 11 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още