IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone надви конкуренцията за собственика на музикални каталози Hipgnosis

Инвеститорът купува Hipgnosis Songs Fund за близо 1,6 млрд. долара

14:58 | 29.04.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Blackstone е договорила придобиването на Hipgnosis Songs Fund за около 1,57 млрд. долара, надвивайки оферта от Concord за собственика на музикални права на изпълнители като Шакира и Red Hot Chili Peppers, заявиха компаниите в понеделник.

Официалната оферта на Blackstone оценява инвеститора в музикални права на 1,30 долара на акция, заявиха компаниите, което е над предложението от 1,25 долара на акция от миналата сряда, съобщава Ройтерс.

Акциите на Hipgnosis, които поскъпнаха от заявяването на интересите насам, отчитат ръст в цената си от 2,7% до 1,06 паунда в ранната търговия.

Със сделката към портфолиото от музикални права на Blackstone, което вече включва песни на Джъстин Бийбър и Джъстин Тимбърлейк, ще бъдат добавени над 65 хил. песни, включително на Blondie и Нийл Йънг.

Blackstone инвестира и в американската организация за права за изпълнение SESAC, където са включени рок легендата Боб Дилън и носителката на 16 награди „Грами“ Адел.

Компанията подобри офертата си в понеделник дни след като Concord надви предложението на най-голямото дружество за частни инвестиции в света с 10 цента и си спечели подкрепата на борда на Hipgnosis.

Бордът е оттеглил препоръката си за предложението на базираната в Нашвил Concord, която е отказала коментар по въпроса.

„Щастливи сме, че, следвайки конкурентните интереси при придобиването на Hipgnosis, инвеститорите ни сега имат шанс незабавно да реализират своето участие с повишена премия“, каза председателят на Hipgnosis Робърт Нейлър.

Blackstone е мажоритарен акционер в инвестиционния съветник на Hipgnosis HSM, който управлява музиканти и автори на песни за фонда, и притежава кол опция да направи по-висока оферта за портфолиото на Hipgnosis, ако консултантското им споразумение бъде прекратено.

Предложението на Blackstone е независимо от HSM.

Основана от ветерана в индустрията и бивш главен изпълнителен директор Мерк Меркуриадис през 2018 г., Hipgnosis започна стратегически преглед миналата година, след като гласуване на акционерите против продължаването на фонда доведе до бурен период и спор с HSM относно кол опцията.

HSM по-рано предупреди Hipgnosis да не прекратява консултантското споразумение, тъй като договорената по-рано сделка с Concord включваше базираната в САЩ фирма да поеме управлението на активите на Hipgnosis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още