IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спортен екип на Майкъл Джордан бе продаден за над 10 млн. долара

Това е най-високата сума, плащана някога за спортен продукт на търг

11:32 | 16.09.22 г.
Снимка: Alexi Rosenfeld/Getty Images
Снимка: Alexi Rosenfeld/Getty Images

Спортен екип, носен от баскетболната звезда Майкъл Джордан по време на първия мач от финалите на НБА през 1998 г., бе продаден за рекордните 10,1 млн. долара, съобщава BBC.

Това е най-голямата сума, която спортен предмет постига на търг в историята.

Аукционната къща Sotheby's казва, че екипът е предизвикал „осезаемо вълнение“ сред спортните фенове и колекционери.

Предметът напомня за спортен сезон – описан в документалния филм на Netflix The Last Dance – в който Джордан спечели шестата си и последната титла в НБА.

В четвъртък Sotheby’s заяви, че екипът на Майкъл Джордан за Чикаго Булс е привлякъл 20 оферти.

Ръководителят на Sotheby’s за спортни и съвременни колекционерски предмети Брам Вахтер заяви, че наддаващите са били „нетърпеливи да притежават рядка част от историята“.

„Днешният рекорден резултат... затвърждава Майкъл Джордан като безспорно величие на всички времена, доказвайки, че неговото име и несравнимо наследство са също толкова важни, колкото бяха преди почти 25 години“, коментира Вахтер.

Екипът разби предишния рекорд от 9,28 млн. долара, платени за тениска на футболната звезда Диего Марадона на Световното първенство през 1986 г.

Екипът бе продаден заедно с брой на списание Sports Illustrated от юни 1998 г., на чиято корица е Майкъл Джордан.

Бившият баскетболист се смяна за един от най-добрите играчи в историята на спорта. През по-голямата част от кариерата си той е част от Чикаго Булс, превърна се в световна икона и помогна за популяризирането на НБА по света.

Макар че Чикаго Булс изгубиха първия мач на финалите на НБА от Юта Джаз, те печелят следващите три мача. Тогава Юта Джаз взе следващата игра с две точки. В шестия мач Джордан отбелязва точка в последните секунди на мача, с което подсигурява последната си титла в НБА.

Победата бе отпразнувана от баскетболните фенове в цял свят.

Майкъл Джордан внезапно реши да се пенсионира от баскетбола през октомври 1993 г. след убийството на баща му в Северна Каролина. Звездата има седем спечели титли в кариерата си и изведе Чикаго Булс до три поредни титли.

„Винаги съм подчертавал, че когато изгубя усещане за мотивация и усещането да доказвам нещо като баскетболен играч, време е да спра“, каза Джордан тогава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още