IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УЕФА и ФИФА изгубиха делото за сформиране на футболна Суперлига

Според Европейския съд организациите неправомерно са попречеили на създаването на новия турнир

16:02 | 21.12.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

УЕФА и ФИФА са нарушили законодателството на Европейския съюз (ЕС), като са попречили на създаването на Суперлига, обяви Европейският съд в четвъртък в ключово решение, което може да промени начина, по който се управлява футболът, пише Ройтерс.

Европейските клубове, които предложиха сформирането на отцепващата се лига, предизвикало широки протести сред гневни фенове, бяха заплашени със санкции от УЕФА, ако продължат с плана, което доведе до оттеглянето на девет клуба от идеята.

В решението си върховният съд на ЕС заяви, че ФИФА и УЕФА са злоупотребили с господстващото си положение, като са забранили на клубовете да се състезават в Европейска суперлига (ESL). Този проект все пак може да не бъде одобрен, тъй като съдът не се е произнесъл конкретно по него.

УЕФА организира общоевропейски състезания от близо 70 години и вижда проекта за Суперлига като огромна заплаха за доходоносната Шампионска лига, за която отборите се класират според заслугите.

Реал Мадрид, Барселона, Ювентус и девет други водещи европейски клуба обявиха плана за отцепване през април 2021 г.

Ходът обаче се провали в рамките на 48 часа, след като възмущение от страна на фенове, правителства и играчи принуди Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Манчестър Сити, Челси, Тотнъм Хотспър, Арсенал, Милан, Интер Милано и Атлетико Мадрид да се откажат.

Акциите на Ювентус, регистрирани на Италианската фондова борса, поскъпнаха с над 10% поради перспективите за възобновяване на Суперлигата, като търговията трябваше да бъде спряна поради прекомерна волатилност.

Компанията за развитие на спорта A22, която беше създадена, за да подпомогне създаването на Суперлигата, твърдеше, че УЕФА и ФИФА държат монопол, което е в нарушение на Закона за конкуренцията и свободното движение на Европейския съюз.

„Спечелихме правото да се състезаваме. Монополът на УЕФА приключи. Футболът е безплатен“, каза изпълнителният директор на A22 Бернд Райхарт.

„Клубовете вече са свободни от заплахата от санкции и свободни да определят собственото си бъдеще“, добави Райхарт в изявление.

Нов турнир

A22 публикува планове за нов турнир скоро след решението, което ще включва 64 мъжки отбора и 32 женски отбора, състезаващи се в лига в средата на седмицата, застрашавайки водещия турнир на УЕФА Шампионска лига.

УЕФА заяви, че решението не означава одобрение или утвърждаване на Суперлигата и че то е адресирало недостатък, който е бил подчертан в собствената ѝ рамка.

„УЕФА е уверена в устойчивостта на своите нови правила и по-специално, че те отговарят на всички съответни европейски закони и разпоредби“, се добавя в изявление.

ФИФА заяви, че ще анализира решението заедно с УЕФА, други конфедерации и асоциациите членки, преди да коментира допълнително.

В решението на съда се казва, че ФИФА и УЕФА трябва да "спазват правилата за конкуренция и да зачитат свободите на движение", добавяйки, че правилата им за одобрение, контрол и санкции представляват "неоправдани ограничения върху свободата на предоставяне на услуги".

„Това не означава, че състезание като проекта за Суперлигата трябва непременно да бъде одобрено. Съдът, след като беше попитан като цяло за правилата на ФИФА и УЕФА, не се произнася по този конкретен проект в своето решение“, заключава той.

След рухването на плана за Суперлигата само три клуба запазиха подкрепата си за него, но Ювентус избра да се оттегли тази година, след като бившият му председател Андреа Аниели, една от фигурите зад проекта, и бордът на клуба подадоха оставки през ноември 2022 г.

Реал Мадрид и Барселона все още се надяваха да продължат с турнира и Суперлигата отнесе случая си до испански съд, който впоследствие потърси насоки от базирания в Люксембург Европейски съд.

Решението му сега ще бъде разгледано от испанския съд, където съдията може да приложи отговорите му към фактите по делото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още