IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърдения за бизнес в Русия сринаха акциите на собственика на Reserved и Sinsay

Острият спад се дължи на доклад на Hindenburg

12:22 | 15.03.24 г.
Снимка: Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Акциите на полската компания LPP се сринаха с 24% на борсата във Варшава, след като Hindenburg Research зае къса позиция, изтривайки 2 млрд. долара от капитализацията на модния търговец на дребно, съобщава Bloomberg. Малко по-късно спадът достигна 28% и акциите бяха спрени от търговия.

В доклад Hindenburg твърди, че полската компания – един от най-големите търговци на мода в Източна Европа и собственик на брандовете Reserved, Mohito, Cropp, House и Sinsay – не се е разделила изцяло с руския си бизнес и продава стоките си чрез трети страни. LPP заяви, че подготвя отговор на твърденията.

Преди войната в Украйна Русия бе най-големият пазар на LPP извън Полша. Търговецът спря бързо разрастващата се дейност в Русия през март 2022 г., след началото на инвазията в Украйна, и продаде руското си подразделение на китайски консорциум два месеца по-късно.

„Смятаме, че LPP е разработила сложна стратегия за фалшиво „разпродаване“, за да продължи търговията на дребно в Русия, като същевременно се опитва да заблуди инвеститорите и потребителите в Полша, Украйна и другите ѝ пазари да мислят по друг начин“, казва Hindenburg в доклада.

Силният обществен натиск накара полските компании бързо да се оттеглят от Русия след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г., като потребителите бойкотират брандове, които не го направят.

Hindenburg твърди, че е изпратила „тайни купувачи“ в магазините на Far East Services в Москва и Санкт Петербург през декември, където почти всички дрехи, които са открили и снимали, са имали „идентични дизайни и цветове с колекциите есен/зима в онлайн каталозите на LPP в Полша“.

Това, казва Hindenburg, показва, че продуктите на LPP все още „някак проправят пътя си към Русия поне 18 месеца след заявената продажба“.

Докладът на Hindenburg следва някои нейни мечи залози срещу индийската Adani Group и Icahn Enterprises Inc. в САЩ през 2023 г., завършвайки една забележителна година за активния продавач на къси позиции. Компанията, основана от Нейт Андерсън, се прицели и в швейцарския финтех Temenos миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още