IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин отново доказа, че не може да му се вярва

Споразумението за отваряне на украинските пристанища за износ на зърно има шанс само ако всяка провокация от страна на Москва незабавно води до ясна реакция

08:32 | 25.07.22 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/SERGEI SAVOSTYANOV / SPUTNIK</em></p>

Снимка: EPA/SERGEI SAVOSTYANOV / SPUTNIK

В точка 3 от споразумението за износ на зърно от украинските пристанища има ясно изречение: „Страните няма да извършват нападения срещу търговски кораби, както и срещу други граждански кораби и пристанищни съоръжения, участващи в тази инициатива“.

Ден след като руският министър на отбраната Сергей Шойгу подписа документа с това изречение в Истанбул, в събота руските военни изстреляха ракети по търговското пристанище на Одеса. Това достатъчно добре характеризира надеждността и верността към договора от страна на режима на Владимир Путин.

Това не е нещо ново. От много години Русия спазва и пренебрегва споразуменията, както намери за добре. Въпреки това опитът да се накара Москва да подпише споразумения, които я задължават към нещо, не е съвсем безсмислен. Това може да се види и в настоящия пример - без Истанбулското споразумение Украйна няма да може да изнася зърно през Черно море през тази година.

Сега има такава възможност. Защото подобни споразумения не са напълно без обвързваща сила за Русия, доколкото тя все още поддържа знамето на международното право в своята пропаганда. Ако блокира напълно реализацията (а не само се подиграва, както направи в събота), Москва ще заблуди и посредниците Турция и ООН, от които може да се нуждае отново по други въпроси.

Москва ще продължи да се опитва да възпрепятства украинския износ на зърно. Кремъл вероятно ще използва и пропагандни димки, за да обвини Украйна в нарушаване на споразумението. Тогава Западът не трябва да попада в капана на използването на балансирани формулировки, за да призове двете страни към сътрудничество. Перспектива за облекчаване на продоволствената криза чрез украинско зърно има само в случай, че всяко руско нарушение на споразумението и всяка провокация незабавно предизвикат шумна контрареакция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Редакционно виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Бойчо Попов, цитата и за вазе всинца се отнася. Бисмарк е живял доста в Русия и знае за какво иде реч. Но вие не спирате с вашата пропаганда. Дано да ви плащат поне по 10 бона на месец иначе за какво?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Това е от Уикипедия: https://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%9E%D1%82%D0%BE_%D1%84%D0%BE%D0%BD_%D0%91%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Объркал си се тролле. Казал го е за вас: Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Неслучайно още преди век Бисмарк ги е оценил москалите: Всеки договор с русия струва по-малко от хартията, на който е написан. И в днешно време промяна няма. Впиянчени скотове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
https://youtu.be/4iOQkMhQUoM Атака на Одессу. Кому выгодно сорвать зерновое соглашение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Путин отново доказа, че не може да му се вярва === Бойче, я кажи колко дълго експлодира зърното, след като го удариш с ракета!? Ако не експлодира, то не пишете подли статии. Ако експлодира, кажи, имам някакъв достъп до химикали - да повторя този експеримент и да получите адмирации в защита на словото. Не сте виждали документалните видеа? Това не е мой проблем..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 1 година
Принципно избягваме да използваме тагове с една дума, предпочитаме с термини и изрази. Пробвайте с "икономиката на Русия" и "икономиката на България". Иначе журналистите не са виновни, че някой предизвика първа голяма война в Европа от 2 Св. война насам, което не може да не се превърне във водеща тема за медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
И като удариха руснаците кораба със зърното и на кея, то много дълго продължаваше и продължаваше да експлодита. Защото то беше от сорт противокорабен HARPOON :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Hahoto2
преди 1 година
Като говорим, кой на кого вярва. Имам един въпрос към автора Бойчо Попов, който вчера го поставих и на Деляна. Как тълкувате факта, че от 15.7 до днес на сайта има 138 новини с таг - Русия и 118 с таг България? Вярно, че в последно време не съм ревностен последовател на Инвестор, както беше преди няколко години. Но да приемем, че въпросът ми има отношение, към доброто старо време!!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още