IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на Украйна срещу тъмнината и студа

Въпреки успехите на бойното поле Киев е принуден да се бори на нов фронт срещу руските атаки срещу цивилни граждани далеч от фронтовата линия

13:01 | 02.12.22 г. 25
Автор - снимка
Създател
Клиенти пазаруват в магазин в Лвов по време на спиране на електричеството. Снимка:  EPA/MYKOLA TYS
Клиенти пазаруват в магазин в Лвов по време на спиране на електричеството. Снимка: EPA/MYKOLA TYS

През последните два месеца Русия засили нападенията си над украинската електропреносна мрежа, увеличавайки цената, която цивилното население плаща за отбранителната си битка. В резултат на това тя превърна във „войници на фронта" службите за спешна помощ, които се занимават с щетите и жертвите, причинени от руските удари, но също така и техниците и работниците на електроенергийните компании в страната. А така Украйна буквално води война срещу тъмнината и студа.  

Стратегията на Кремъл е ясна: принуден да води отбранителна война, след като мечтите за тридневна инвазия в стил „блицкриг" се изпариха, той реши да окаже натиск върху Украйна, като накара гражданите ѝ буквално да замръзнат през зимата. Тази тактическа и цинична задача има за цел да даде на Русия стратегически възможности: или да принуди правителството в Киев да преговаря, или да спечели време, преди да възобнови операциите.

Във вътрешнополитически план зимната стратегия на Москва има за цел също така превантивно да потуши нарастващите критики към провалената „специална операция", като увери руското население, че украинските цивилни граждани са изпаднали във възможно най-голямата мизерия, и да предложи на руските пропагандисти нещо, с което да злорадстват по телевизията.

Кошмарната „черешка на тортата" на циничната руска стратегия е възможността заради енергийната криза още цивилни да бъдат принудени да бягат, което ще увеличи икономическата тежест за съседните държави (и напомня за тактиката, която Владимир Путин използва в Сирия.)

Ракетните удари представляват и косвен удар по Европа: преди 10 октомври (когато започна кампанията) Украйна всъщност изнасяше електроенергия за Европа. След 10 октомври атаките нарушиха доставките не само в Украйна, но и в съседна Молдова, чието правителство е друга цел на Кремъл, пише в свой анализ за CEPA геополитическият анализатор Майкъл Хоровиц, който е и ръководител на анализаторския екип в Le Beck International.

С други думи, Русия премина от съвместни нападения срещу украински войници и цивилни към по-целенасочена зимна война срещу невоенни лица в домовете им. Новата стратегия беше обявена с ударите от 10 октомври и беше последвана от още седем мащабни атаки, насочени конкретно към украинската електрическа и водоснабдителна мрежа, с честота около една на седмица. Според служител на държавната електрическа компания „Укренерго" около 1000 ракети и дронове са били насочени към свързаната с енергетиката инфраструктура. И въпреки че стотици от тях са били прихванати от украинската противовъздушна отбрана, включително от нови и усъвършенствани западни противоракетни системи, нито една топлоелектрическа или водноелектрическа централа в страната не е останала незасегната от руските удари. Вече почти два месеца страната е принуждавана да се справя с енергиен дефицит от 15 до 20%, което я принуждава да се адаптира и да използва аварийни мерки за електрозахранването.

Руските атаки са съсредоточени както върху производството на електроенергия (електроцентрали), така и върху разпределителната мрежа (далекопроводи), като се предполага, че 50% от мрежата са засегнати в някаква степен от руската атака. Електроенергията не може да се съхранява, така че това е игра на постоянен баланс между производството и потреблението, с малка или никаква защитна мрежа.

В допълнение към физическите атаки Украйна е подложена и на ежедневни кибератаки, чиято цел е да създадат затруднения, като се таргетират ключови предавателни станции и намалят способността на Украйна да компенсира повредата на някои от централите си, като използва други. Всеки ден украинските техници трябва старателно да поправят и двете, за да поддържат стабилно електроснабдяване в цялата страна. 

Вечеря на свещи в ресторант в Киев. Снимка: ЕРА Вечеря на свещи в ресторант в Киев. Снимка: ЕРА

Украинското производство на електроенергия също така е силно зависимо от ограничен брой централи, което е наследство от съветската ера и го прави по-лесна мишена от една по-разпръсната мрежа. В същото време около половината от производството на електроенергия в Украйна се осигурява от ядрени централи: Ударът по тези централи би представлявал значителна ескалация и би довел до риск от ядрени реакции, коментира Хоровиц.  

Но дори и без да удари тези централи, Русия е в състояние да засегне производството на ядрена основа: на 23 ноември обхватът на щетите за електроенергията в страната беше толкова мащабен, че всички атомни електроцентрали бяха изключени. Този автоматичен механизъм за безопасност има за цел да се избегнат аварии, тъй като ядрените електроцентрали се нуждаят от стабилно подаване на електроенергия отвън, за да захранват системите за поддръжка и да поддържат ядрата под определена температура.

На 23 ноември само една от украинските атомни електроцентрали успя да извърши много сложна маневра, наречена „островно захранване", която се състои в използването на едно от ядрата за захранване на цялата електроцентрала (създаване на „остров" в смисъл, че електроцентралата вече не трябва да бъде включвана отново към мрежата). Тази маневра позволява и сравнително бързо възобновяване на производството. Въпреки това други реактори не успяха (а може би дори не се опитаха) да приложат този процес. На спрените реактори им е необходимо време, за да се включат отново, особено ако реакторите са принудени да преминат в режим на „студено спиране", по време на което помпите, използвани от централите, вече не са топли. 

Тези подходи – „островно захранване“ или автоматично изключване и след това възобновяване на работата - крият собствен набор от рискове, особено ако се повтарят отново и отново. С други думи, Русия буквално си играе с (ядрения) огън, за да спаси провалената си „специална операция".

Фактът, че Украйна е успяла да запази осветлението след седем вълни от ракетни удари и удари с дронове, сам по себе си е подвиг и свидетелство за изобретателността на украинските техници. Електрическите мрежи не са изградени така, че да издържат на целенасочени вълни от атаки. Атакуваната страна е принудена да се състезава с времето, за да възстанови енергийната инфраструктура, преди Русия да отприщи следващата вълна от дронове и ракети.  

За съжаление, Украйна е едва в началото на дългата и трудна битка през тази зима, тъй като през следващите седмици температурите ще паднат още повече. Ръководителят на парламентарната комисия по енергетика и жилищно настаняване предупреди, че Украйна няма да може да ремонтира всяко повредено енергийно съоръжение тази зима, като предположи, че текущият дефицит ще продължи да влияе на мрежата и ще продължи да предизвиква планирани и аварийни прекъсвания на електрозахранването. А атаката от 23 ноември вече предизвика по-дълги прекъсвания и по-висок дефицит, което показва, че въпреки всички усилия на Украйна това не е битка, която тя може наистина да спечели.

Това не означава, че зимният удар на Кремъл срещу енергийната инфраструктура на Украйна е печеливша стратегия. В реч на президента Володимир Зеленски преди няколко седмици той подчерта, че украинците биха предпочели живот „без електричество", стига това да означава живот „без вас [т.е. Русия]“. Но това не означава, че руската зимна стратегия трябва да се пренебрегва.

В името на украинските цивилни, които сега още по-често понасят последиците от войната, и в името на осъждането на отговорните за това, което е равносилно на военни престъпления, Западът трябва да се противопостави на усилията на Москва да изключи осветлението в цяла една страна и да подкрепи Украйна във войната ù срещу тъмнината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
До: Zlato ти украинците не ги мисли ... въпросът за копейките е кога ще си върнат окупирания Херсон руснаците, че отново има там бум на биолаборатории и производство на ковид... колко дъна удариха копейниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
valentino29
преди 1 година
404 е жертва на войната между Русия и НАТО,още по лошо ще бъде с икономиката на ЕС ,Франция е готова още сега,Германия ще устиска малко по дълго,а за нас ,.....ние поне сме свикнали с мизерията.Войната ще приключи най вероятно пролетта ,победителя е ясен!Ха,Ха не можете да ми сложите Минуси,сайта се смотанясва качествено.: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
До: Zlato И три генератора. Вечерите на свещи ще продължат дълго. Ако зимата се задържи топла. Ако не, пневмониите и бронхитите ще са ежедневие. Зелкич, по-скоро отивай да палиш свещи за топла зима. По-голяма вероятност ще има Украйна да оцелее отколкото да разчитат на дизелови генератори от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Засега пътуват пет трансформатора :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
До: zelka007, Zелкич, наскоро върховния украински наркокомандващ приветстваше Мъск с добре дошъл на тъмната страна, след като оня им пусна гратис старлинка. Не се радвам за тях, но каквото си постелеш - на тва лягаш както се казва. Щом са си избрали тъмната страна - така да бъде. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Импeраторът .. ако стане много студено, така че да замръзне хубаво, може брояча да се сбързи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Нищо неочаквано. Мобилизацията в момента за украинския народ е на ниво. На Путин са нужни още много такива атаки. Зимата започна, започна и обратното броене. Путин има 4 месеца. Броим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Всъщност доста добре им се получава... това са свободни хора които не разбираш, незнам що се мъчиш да им дадеш наклон как да живеят.. и тук ще стане така, така че по добре събирай багажа и за москва! Нека същото пожелание застигне и нашата държава... москалите на въже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Zlato хахаха, а вие не сте мръднали от времето на рицарите... рицарите без глава! :D:Dиначе всеки със своята си война, кой се бие за ток, кой за пералня !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Чета златцето , оpkата и смехурко подквuкват щастливо ... :))) ... Нали гледахте какво се случва с рашибозука , па дори и да се предава ... гнuдите песков и лавров били възмутени от масовата и ширеща се повсеместно русофобия ... изключвали спортисти и артисти от международни прояви ... отказвали им визи ... За Украйна пътуват трансформатори , генератори , влакове с нафта , ПВО системи , амуниции ... Град по град , област по област , ще се възстанови всичко !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още