IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторите в САЩ ще проверяват одитите на Alibaba, JD.com и други

Инспекцията ще започне през септември, твърдят източници на Ройтерс

15:40 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Американските регулатори са избрали гигантите в електронната търговия Alibaba Group Holding и JD.com, както и други листнати в САЩ китайски компании, за одитна инспекция, която ще започне през следващия месец, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Селекцията следва ключовата сделка за одит между Пекин и Вашингтон от петък, която позолява на американските регулатори да проверяват счетоводните фирми в континентален Китай и Хонконг. С това потенциално може да се сложи край на дългогодишен спор, който заплашваше над 200 китайски компании с отстраняване от фондовите борси в Съединените щати.

Технологичното дуо заедно с Yum China Holdings – собственик на ресторантите KFC, Taco Bell и Pizza Hut в Китай – са уведомени, че са сред първата група китайски компании, чиито одити ще бъдат инспектирани в Хонконг от американския одитен регулатор, Съветът за надзор на счетоводството на публичните компании (PCAOB), допълват източници, пожелали анонимност.

По думите им съответните счетоводни фирми на Alibaba. JD.com и Yum China – PwC, Deloitte и KPMG – също са били уведомени за инспекцията.

Alibaba, JD.com, Yum China и Китайската комисия за регулиране на ценните книжа не са отговорили на запитването за коментар.

Говорители на PwC и Deloitte посочват, че политиките им са да не коментират въпроси, свързани с клиенти. KPMG е отказала коментар по въпроса.

Говорител на PCAOB във вторник заяви, че бордът няма да коментира инспекциите. Регулаторът не е открит за коментар извън обичайното работно време в САЩ.

Листнатите в САЩ акции на Alibaba приключиха търговията във вторник с 3% понижение на цената, след като Ройтерс писа по темата, въпреки че преди началото на борсовия ден бяха с 1% нагоре. Предлаганите в Хонконг книжа записаха близо 1% спад на стойността в сряда следобед, след като се понижиха с повече от 3% сутринта.

От повече от десетилетие американските регулатори настояват за достъп до одитните документи на листнатите в САЩ китайски компании, но властите в Пекин не искаха да позволят подобни инспекции на фирми в Китай, а като причина посочваха притеснения за националната сигурност.

Alibaba, която стана публична в Ню Йорк през 2014 г. и по това време записа най-голямото листване в историята, е най-високо оценената китайска фирма, търгувана в САЩ с пазарна капитализация от 248 млрд. долара към вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още