IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обвини САЩ в хакерска атака срещу голям университет

Висшето училище има програми, свързани с космически изследвания

09:44 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай обвини американска разузнавателна агенция, че е хакнала финансиран от правителството университет, който има програми по аеронавтика и космически изследвания. Това засилва спора относно кибершпионажа между двете най-големи икономики в света, пише Bloomberg.

Службата за операции със специален достъп към Агенцията за национална сигурност е извършила атаки срещу Северозападния политехнически университет в Сиан, твърди Националният център на Китай за реагиране при спешни случаи на компютърни вируси.

Екип от центъра и 360 Security Technology е анализирал информационните системи на университета след атаката, извършена от чужбина, за която е съобщено през юни, допълва изявлението. Агенцията за национална сигурност на САЩ е извършила повече от 10 хил. „зловредни“ кибератаки срещу китайски цели през последните години, като е откраднала повече от 140 GB данни „с голяма стойност“, казва екипът.

Пекин и Вашингтон водят все по-ожесточена словесна война за кибершпионажа, а Китай става все по-директен в своите обвинения. Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Кристофър Рей предупреди западните компании през юли, че Китай има за цел да „ограби“ тяхната интелектуална собственост, за да може да доминира в ключови индустрии.

Нито американското посолство в Пекин, нито Агенцията за национална сигурност са отговорили веднага на запитванията за коментар.

В миналото Китай обикновено отговаряше на подобни критики, като казваше, че е жертва на хакери, наричаше САЩ „империя на хакери“ и посочваше разкритията на Едуард Сноудън за американския шпионаж.

Наскоро Пекин промени стратегията си, като директно обвини Съединените щати в кибератаки и назова конкретни цели. През февруари китайската фирма за киберсигурност Pangu Lab каза, че е открила спонсорирана от САЩ хакерска дейност в Китай: злонамерен софтуер в местни ИТ системи, за които твърди, че са създадени от хакерската група Equation, за която „като цяло се смята“, че е свързана с Агенцията за национална сигурност.

Новият подход цели да докаже директно на китайския народ, че САЩ за виновни в рамките на спора. Държавният телевизионен оператор China Central Television и други големи държавни медии съобщиха за предполагаеми хакерски пробиви в Северозападния технически университет, който е свързан с Министерството на индустрията и информационните технологии и има програми за аеронавтика, астронавтика и инженерство на морски технологии.

Вестник Global Times на комунистическата партия също туитна информация по случая и публикува в своя акаунт в социалната мрежа Weibo. Новината се превърна в най-популярната в Weibo в понеделник, привличайки 210 млн. гледания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още