IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологиите стават скучни и това е добре

Във времена на криза индустрията обръща гръб на несъществени проекти и се фокусира върху наистина важните такива

16:10 | 02.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Практическа автоматизация

Webvan беше компания за бързи доставки, чиято оценка скочи значително преди фалита на фирмата през 2001 г. Въпреки че се провали, един от съкратените ѝ лидери Мик Маунц научи урока, че складовете за електронна търговия се нуждаят от много повече автоматизация, отколкото компанията е имала по това време. Това го кара да основе Kiva Robotics – фирма за логистика и автоматизация. В крайна сметка Kiva беше придобита от Amazon, а оттогава играе ключова роля в инфраструктурата за изпълнение на онлайн поръчките на гиганта.

Сега се появява нова вълна от по-способни и видимо полезни роботи, тъй като технологии като машинно обучение са узрели.

Boston Dynamics, която беше основана през 1992 г., но пусна масово първия си продукт – робокучето Spot – чак през 2020 г., илюсистрира тази тенденция. Главният изпълнителен директор Робърт Плейтър твърди, че Spot сега покрива над 23 км на ден в инспекционна обиколка на пивоварната Anheuser-Busch, използвайки камера за измерване на топлина и специален слухов сензор, за да открива машини, които скоро могат да създадат проблеми или хабят енергия.

Но има не толкова симпатичен, по-практичен робот, наречен Stretch, представляващ голяма мобилна ръка със захват, която служи за разтоварване на камиони и транспортни контейнери. Някой ден той може да донесе истински растеж на компанията. Boston Dynamics тества робота с клиенти като DHL и вече има предварителни поръчки за него.

Възходът на криптовалутите

Нито една част от технологичния балон не стана свидетел на толкова огромно покачване на оценката и по-рязък срив на стойността от криптовалутите и базираните на блокчейн виртуални стоки като незаменяемите токени (NFT). Сривът при тях нанесе сериозен удар върху стойността на фокусираните върху криптовалутите фондове като тези, управлявани от инвестиционната фирма Andreessen Horowitz.

Запитан кои приложения на криптовалутите и блокчейна ще се окажат наистина издръжливи, Сам Бакман-Фрийд, главен изпълнителен директор и основател на криптоборсата FTX, посочва ускорявянето на процеса по прехвърляне на пари между банките и в същото време намаляване на таксите на трансакции, плащани от търговците. Въпреки че това е чудесна цел, възстановяването на отношенията между световните финансови институции едва ли е нещото, което вълнуваше най-много криптофеновете в последните няколко години.

„В момента голямата възможност, както изглежда и кнаъдето текат капиталите, както и където са редица добри идеи, е в изграждането на инфраструктура от блокчейн и крипто“, коментира Рави Мхатре, съосновател на Lightspeed Venture Partners. Тази инфраструктура ще е необходима, за да се включат стотици милиони хора в тези системи, както и за превръщането им в толкова бързи и достъпни системи, колкото самият интернет, допълва той.

Това е още един пример за подхранвана от еуфорията технология, чиито по-необичайни проявления са омаловажавани, а компаниите се насочват към нещата, които всъщност биха могли да се справят добре, без значение колко скучни изглеждат.

Метавселената се превръща в най-скучното място от всички

Нерман Нарула, главен изпълнителен директор на компанията за метавселена Improbable Worlds, твърди, че светът вече има няколко популярни метавселени, като всички те са игри, включително Fortnite и Roblox. Ако собствената метавселена на Facebook – Horizon Worlds, също може да бъде възприемана като вид игра, тогава залозите на Meta в нещо, което по същество е нова, незавършена игра, „трудно ще бъдат успешни“, посочва той.

Показателно е, че Facebook представи нови „професионални“ очила за виртуална реалност заедно с Microsoft, която ще направи своя софтуер за работа достъпен в устройството.

Ако проработи, това пренасочване на метавселената от място за забавление към място за вършене на работа може да бъде точката, в която Meta наистина е открила смислена употреба на метавселената: прави ни по-продуктивни, когато така или иначе трябва да се взираме в екраните.

Фил Либин, главен изпълнителен директор на компанията за изкуствен интелект All Turtles, който се самоопределя като „мразещ метавселената“, обобщи нивото на инвестициите в метавселената по начин, който може да се приложи към всички технологични инвестиции в обозримо бъдеще.

„Сега, повече от всяко друго време в историята, е време да инвестираме в реалния свят“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още