IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подготвя леки правила за Airbnb и конкурентите ѝ

Идеята на властите е да се справят с проблема с различните национални закони в блока

22:43 | 03.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Европейската комисия ще предложи леки правила за Airbnb и други компании за краткосрочно отдаване на жилища под наем, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

По думите им съгласно обмисляните правила компаниите от сектора ще трябва да предоставят данни за броя на хората, ползващи техните услуги, както и за броя на нощувките им, пред националните власти.

Данните ще бъдат съхранявани в единен дигитален портал, достъпен за всички публични органи, посочва един от източниците.

Предложението, което властите ще обявят следващата седмица, показва усилия за справяне с проблема с различните национални закони в блока, регулиращи Airbnb и подобните на нея услуги.

„Искаме Airbnb да бъде част от решението на предизвикателствата, пред които са изправени градовете, поради което последователно подкрепяме работата на Европейския съюз за актуализиране на правилата за технологичните платформи“, коментира говорител на компанията.

„Airbnb представи предложения за по-ясни, прости и хармонизирани правила в ЕС, които ще отключат предимствата на предлагането на жилища за европейците и ще дадат на правителствата инструментите, от които се нуждаят, за да се справят със спекулантите и свръхтуризма“, допълва той.

Потенциалните правила на ЕС ще бъдат подобни на споразумението за споделяне на данни, което Airbnb сключи със статистическата служба на ЕС – Евростат, преди две години. То позволява на публичните органи да имат достъп до тримесечните данни за броя на хората, използващи платформата, и броя на резервираните нощувки.

Властите в Амстердам, Ню Йорк, Париж и други градове, популярни сред туристите, обвиняват Airbnb за влошаването на проблема с недостига на жилища, което води до изтласкване на жителите с по-ниски доходи извън тези населени места.

По-малките градове и тези в провинцията обаче са по-гостоприемни, като се надяват да привлекат повече туристи. Предложеният закон има за цел да балансира интересите на двете страни.

През последните години Airbnb се опитва да отговори на подобни опасения, като ограничи броя на дните в годината, през които жилищата в центъра на Париж, Лондон и Амстердам могат да се отдават под наем.

Предложеният закон ще трябва да бъде обсъден с държавите членки на ЕС и Европейския парламент в следващата година, преди да се превърне окончателно в закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още