IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стремежът на Amazon към "Светия Граал" на роботиката

Компанията се опитва да замени хиляди служители с добре развити роботизирани ръце

22:22 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Amazon, заедно с редица други компании за роботика, разработващи подобни машини, преследват това, което експертите в областта наричат „Светия Граал“ на роботиката – машини, толкова сръчни, бързи и адаптивни, колкото човешка ръка. Такъв робот един ден би могъл да се справя с всяка от хилядите – или в случая на Amazon, милиони – различни стоки, пренасяни в един традиционен склад, ползван за доставки на поръчки, направени онлайн.

Роботизираната ръка на Amazon все още е в експериментален етап. За да може компанията да продължи работата си по нея, тя трябва да докаже нейната стойност, тъй като дори подразделението за роботика на компанията не може да избегне мащабното намаляване на разходите. Говорител на компанията коментира пред Wall Street Journal, че Amazon ще уволни 2% от работниците в това подразделение – част от процес на вземане на решение кои изследователски проекти в областта на роботиката трябва да бъдат съкратени и на кои да се заложи.

Така изглеждат складовете на Amazon в момента. Снимка: Brent Lewin/Bloomberg Така изглеждат складовете на Amazon в момента. Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Първата задача на Sparrow ще бъде като част от експериментална, автоматизирана система за обработка на стоки, която компанията представи през юни. Обикновено в складовете на Amazon роботизирани „задвижващи единици“ пренасят високи рафтове до хора, които избират артикули от тези рафтове и ги пускат в отделни контейнери. След това тези контейнери се движат по конвейерна линия до други части на склада, където се опаковат и изпращат за доставка. 

В новата система на Amazon, вместо да се съхраняват на рафтове, артикулите стоят в пластмасови контейнери, които се придвижват върху специални задвижващи устройства. Тези контейнери могат автоматично да се поставят пред хората на удобна височина, което прави събирането на предмети от тях по-лесно, казва говорител на компанията. Sparrow е опит някои ден да се заменят хората, събиращи стоки, на този етап от операциите.

Други роботи, които Amazon представи наскоро, са Robin и Cardinal, като и двата се занимават със сортиране на пакети. През юни Amazon обяви Proteus – първия напълно автономен робот на компанията за придвижване на стоки. Proteus може да повдига и премества големи колички, тежащи до 800 паунда (360 килограма), докато навигира в райони, пълни с хора.  

В момента Sparrow може да обработва само около 65% от артикулите, които обичайно се намират на склад в Amazon. Тези предмети варират от книги с твърди корици до бутилки, пълни с течности, или тениски в найлонови торбички. В крайна сметка, след като Sparrow е достатъчно добър в тази задача, целта е да се заменят хората, които събират стоки, казва Брейди.

Други компании са разработичли подобни роботи, макар че тяхната цел е да обработват по-малък набор от продукти отколкото Sparrow. Ambi Robotics например предлага роботи за обработка на колети от пощенската служба в САЩ. RightHand Robotics е друг играч в сектора.  Но Amazon се надява да работи в много по-голям мащаб и с много по-голяма степен на сложност на операциите, извършвани от нейните роботи.

„Това, което правим, не прилича на нищо, което е правено в човешката история, що се отнася до мащаба“, казва Брейди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още