IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардерът Джак Ма се отказва от контрола върху Ant Group

Промяната на корпоративната структура може да забави с поне година възобновяването на IPO-то на компанията 

10:47 | 07.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Джак Ма се отказва от контролните права на Ant Group Co., тъй като милиардерът продължава да се оттегля от своята онлайн империя след безпрецедентните репресии в Китай в областта на технологиите, предава Bloomberg. 

Компанията предлага на 10 лица, включително на основателя, ръководството и персонала, независими права на глас, като по този начин на практика премахва контрола на Ма върху Ant, се казва в съобщение от събота. Корекцията няма да промени икономическите интереси на нито един от акционерите. 

Ма, 57-годишен бивш учител по английски език и един от най-прочутите предприемачи, е под прицела на правителството и неговите действия, целящи намаляване на влиянието и властта му компаниите, зад които стои. Той контролира Ant, откакто преди повече от десетилетие отдели нейния предшественик от Alibaba. С течение на времето той я изгради като компания, която притежава мрежата за разплащания Alipay, разполагаща с над 1 млрд. потребители, инвестиционна платформа и голям бизнес за микрокредитиране. Очакваше се Ant да бъде оценена на повече от 300 млрд. долара, ако стане публична. 

Ма не заема директорска роля в Ant, нито е член на борда, но е важна фигура в компанията и досега държеше 50,52% от акциите. Милиардерът почти изчезна от общественото полезрение, след като в навечерието на проваленото листване на Ant през 2020 г. произнесе реч, в която разкритикува китайските регулатори. Много от неговите колеги се отказаха от официалните си корпоративни позиции и увеличиха даренията за благотворителност, за да се съобразят с визията на президента Си Дзинпин за постигане на „общ просперитет".

Оттогава Ant се съсредоточи върху преустройството на бизнес операциите си, за да успокои регулаторите. Тя увеличи капиталовата си база за филиала си за потребителски кредити, започна да изгражда защитни стени в екосистемата, която някога ѝ позволяваше да насочва трафика от платежната платформа Alipay, с един милиард потребители, към услуги като управление на богатството и потребителско кредитиране.

Смяната на контрола може да означава, че Ant ще трябва да изчака по-дълго за дългоочакваното възобновяване на първичното публично предлагане. Дружествата не могат да се листват на вътрешния пазар за така наречените А-акции в страната, ако през последните три години са имали промяна в контрола - или през последните две години, ако се листват на пазара STAR в Шанхай. За фондовата борса в Хонконг този период на изчакване е една година.

Финтех гигантът на Ма беше готов да осъществи най-голямото листване в света през 2020 г., предизвиквайки най-големите държавни кредитори в страната, преди IPO-то да бъде провалено, тъй като регулаторите започнаха репресии срещу бранша. Офис на Ant Group. Снимка: Bloomberg Офис на Ant Group. Снимка: Bloomberg

След промяната Ма все още ще притежава права на глас и икономически интереси в компанията. В подадено през юли заявление филиалът на Alibaba Group Holding Ltd. потвърди, че Ма „възнамерява да намали и след това да ограничи прекия и непрекия си икономически интерес в Ant Group с течение на времето" до процент, който не надвишава 8,8%.

След корекцията Ма ще притежава около 6,2 % от правата на глас, показват изчисления на Bloomberg.

Според изявлението бордът на Ant ще бъде съставен от мнозинство от независими директори, след като компанията въведе пети такъв.

Многогодишните репресионни действия на китайското правителство ограничиха главоломния растеж на целия интернет сектор и накараха глобалните инвеститори да усетят шоковите вълни. Регулаторите промениха правилата за действие на технологичните шампиони на страната, които някога даваха приоритет на растежа на всяка цена, като въведоха нова парадигма за частния сектор. 

Филиалът на Ant за потребителско кредитиране наскоро получи регулаторно одобрение за капиталова инжекция в размер на 10,5 млрд. юана (1,5 млрд. долара), което е сигнал за напредък в преструктурирането му и е премахване на пречка в стремежа му да получи лиценз за финансов холдинг. След промените компанията може да отпусне заеми за около 400-500 млрд. юана по изчисления на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 07.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още