IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ започват антимонополно дело срещу Google

Компанията е използвала антиконкурентни, ограничителни по характер и незаконни мерки, посочва правителството в исковата молба

21:33 | 24.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерството на правосъдието на САЩ е завело дело срещу Google във вторник по обвинения, че компанията е злоупотребявала с доминиращата си позиция на пазара на дигитална реклама, сочат съдебни документи, цитирани от Ройтерс.

"Google е използвала антиконкурентни, ограничителни по характер и незаконни мерки, за да елиминира или силно да намали всякакви заплахи за доминиращата й позиция при технологиите за дигитална реклама", посочва правителството в исковата молба, цитирана от БТА.

Това е второто федерално антитръстово дело, заведено срещу Google, в което се отправят обвинения в нарушаване на антимонополните закони при начина, по който компанията придобива или запазва доминираща позиция. Делото, започнато от министерството на правосъдието срещу онлайн гиганта през 2020 г., е концентрирано върху монополната му позиция при интернет търсачките и по график трябва да влезе в съдебна зала през септември.

Осем американски щата са се присъединили към делото, заведено днес, включително Калифорния, където е централата на Google.

От Google заявиха в позиция, цитирана от Bloomberg, че делото „се опитва да посочи победители и губещи в силно конкурентния сектор на рекламните технологии. Делото „до голяма степен повтаря неоснователният иск на тексаския главен прокурор, голяма част от което наскоро беше отхвърлено от федерален съд“.  

Акциите на компанията майка Alphabet поевтиняват с над 2% към 21:30 ч. българско време. Книжата са надолу с 23% за последните 12 месеца, приключили в понеделник, което е по-лошо представяне от това на Nasdaq 100.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още