IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия предупреди и Google, че нарушава неин закон

Местен орган е загрижен за начина, по който компанията може да събира данни за различни цели и да ги обработва в услугите си

09:02 | 12.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Zed Jameson/Bloomberg
Снимка: Zed Jameson/Bloomberg

Федералната антикартелна служба на Германия отправи остро предупреждение към Google. В сряда органът обяви, че е изпратил на американската компания „основателно предупреждение". Дъщерното дружество на американската интернет компания Alphabet трябва да коригира условията си за обработване на данни, поискаха органите за защита на конкуренцията в Бон, цитирани от Ройтерс. 

„Бизнес моделът на Google се основава основно на обработката на потребителски данни", заяви Андреас Мунд, ръководител на органа. „Компанията трябва да предостави на потребителите достатъчен избор по отношение на обработката на техните данни“, посочи той. 

Ведомството е загрижено за начина, по който компанията може да събира данни за различни цели и да ги обработва в услуги като Google Search, YouTube, Google Play, Google Maps и Google Assistant. Въз основа на настоящите условия потребителите нямат достатъчен избор дали и до каква степен се съгласяват с тази широкообхватна обработка. Органът по конкуренция се оплаква, че предлаганите досега варианти са „твърде непрозрачни и общи". С предупреждението на дружеството се дава възможност да коментира обвиненията и да представи допълнителни причини за действията си или предложения за решения.

Действията на Германия, предприети на национално равнище по силата на германски закон, насочен към много големи технологични компании, са знак за предстоящи подобни действия срещу големите технологични компании в Европейския съюз, коментира и Wall Street Journal. В момента блокът прилага свой собствен закон за цифровата конкуренция, наречен Закон за цифровите пазари (Digital Markets Act), който включва редица подобни изисквания за най-големите технологични компании, работещи в Европа, определени отчасти по приходи, брой потребители и пазарна капитализация. Очаква се сред тези компании, наречени „пазители на входа", да бъдат Alphabet, Amazon.com Inc., Apple Inc., Meta Platforms Inc. и други. Разпоредбите му ще се прилагат от 2024 г.


Конкретната причина за действието на германския орган са новите му правомощия, които имат за цел да подпомогнат гарантирането на конкуренцията в интернет икономиката. Съответно той може по-лесно да установи господстващо положение на дружествата и да се намеси, за да забрани определено поведение. Антикартелната служба вече е сертифицирала такава позиция за Google през декември 2021 г. Сега органът прави още една стъпка напред.

Експерти обаче спорят дали ведомството е компетентно да се занимава с тези въпроси и дали административният акт е законосъобразно предупреждение. Самият орган признава в известието си, че за някои услуги на Google в бъдеще ще се прилага Европейският закон за цифровите пазари (Digital Markets Act), чието прилагане е от изключителната компетентност на Европейската комисия. 

Google заяви, че целта на компанията е винаги да предлага продукти, които поставят потребителите на първо място и отговарят на изискванията на регулаторните органи. „Един от начините, по които изпълняваме отговорността си, е като непрекъснато адаптираме услугите си. Ще продължим да работим конструктивно с Федералната антикартелна служба и ще се опитаме да отговорим на опасенията“. 

Законът на ЕС включва някои разпоредби, подобни на германския, които целят да помогнат на по-малките компании да се конкурират с дигиталните гиганти. Една от тях, донякъде подобно на германския закон, изисква от големите технологични компании да отделят данните от различните си основни услуги, освен ако нямат разрешение от потребителите да комбинират данните им. 

Преди това Германия започна разследвания по новия си закон срещу няколко други компании, включително Amazon и Meta Platforms Inc

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още