IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият директор на Sony ще поеме ролята и на оперативен директор

Хироки Тотоки ще стане и президент на японския гигант

14:26 | 02.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Sony Group издига главния финансов директор Хироки Тотоки до позиция, от която той ще съблюдава всички операции – ход, който разпределя тежестта от управлението на японския гигант, чийто бизнес се простира от чипове през филми до застраховки, пише Bloomberg.

58-годишният Тотоки ще стане президент и главен оперативен директор на Sony на 1 април, обяви компанията. Сегашният президент Кеничиро Йошида ще запази позицията си на председател и главен изпълнителен директор.

Тотоки, който ще остане главен финансов директор, вече играе важна роля в определянето на стратегията на Sony. Ходът се разглежда като решение, което ще помогне на компанията да поддържа и развива по-добре бизнес инициативите, въведени от Йошида и неговия предшественик на поста главен изпълнителен директор Каз Хираи.

„Дългогодишният проблем на Sony е, че не може да поддържа това, което е започнала. А Тотоки е известен като стабилен човек“, коментира професорът от Waseda Business School Ацуши Осанаи. „От друга страна, заинтересованите страни очакват Sony да създаде нови неща, така че ще бъде интересно да видим какъв екип ще събере Тотоки и как ще отговори на тези очаквания“.

Компанията се очаква да отчете най-големия спад на оперативната си печалба от две години за последното си тримесечие, приключило в четвъртък, докато нарастващите разходи за компоненти и отслабващите потребителски настроения се комбинират, нанасяйки удар на маржовете.

Прогнозираният спад ще е на фона на силно тримесечие година по-рано, когато „Спайдър-мен: няма път към дома“ се появи по кината по целия свят.

Sony, която произвежда сензори за камерите на iPhone на Apple, се бори със свиването на световния мобилен пазар, въпреки че още в края на миналата година производството на конзолите ѝ PlayStation се възстанови от проблемите по време на Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още