IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски регулатор: Сделката на Microsoft и Activision може да навреди на играчите

CMA все още не е взела окончателно решение по казуса

16:25 | 08.02.23 г.
Снимка: Michael Ciaglo/Bloomberg
Снимка: Michael Ciaglo/Bloomberg

Британският антимонополен регулатор заяви, че задълбоченият му преглед е установил, че покупката на Activision Blizzard от Microsoft повдига притеснения за конкуренцията в облачните технологии и конзолните игри, предава Ройтерс.

Службата по конкуренция и пазари (CMA) заяви, че сделката може да отслаби „важото съперничество“ между Xbox и конзолата PlayStation на Sony. Освен това може да доведе до по-високи цени, по-малък избор и по-малко иновации за милиони играчи.

Мартин Колман, който ръководи разследването в CMA, коментира: „Нашата работа е да се уверим, че британските геймъри няма да се окажат под кръстосания огън на глобални сделки, които с течение на времето могат да навредят на конкуренцията и да доведат до по-високи цени, по-малко възможности за избор и по-малко иновации“.

CMA заяви, че ще разгледа отговорите на засегнатите компании и други заинтересовани страни, преди да даде окончателното си становище до 26 април.

Разработчикът на “Call of Duty” Activision Blizzard заяви, че се надява, че може да помогне на британския регулатор да разбере по-добре гейминг индустрията.

„Това са предварителни констатации, което означава, че CMA излага своите опасения в писмен вид и двете страни имат шанс да отговорят“, коментира говорител на компанията.

„Надяваме се, че отсега до април ще можем да помогнем на CMA да разбере по-добре нашата индустрия, за да гарантираме, че могат да постигнат заявената си цел да съдействат за една среда, в която хората могат да бъдат уверени, че получават чудесен избор и справедливи сделки, при които конкурентният, работещият коректно бизнес може да създава иновации и да процъфтява и където цялата икономика на Обединеното кралство може да расте продуктивно и устойчиво“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още