IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо сделката на Microsoft за Activision зависи от Лондон, а не от Вашингтон?

Британският регулатор CMA заема по-важна роля след излизането на Великобритания от Европейския съюз

16:19 | 06.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Придобиването на Activision Blizzard от Microsoft за 69 млрд. долара е изправено пред ключово решение във Великобритания, тъй като националният регулатор на сливанията ще даде тежката си дума, превръщайки се в глобален играч, чието решение може да определи посоката на финализирането на мегасделката или нейния провал, пишат Катрин Гемъл и Стефани Бодони в коментар за Bloomberg.

Очаква се в следващите дни Службата по конкуренция и пазари (CMA) да публикува предварителните си констатации, като сигнализира дали иска да блокира сделката, или да поиска някакви отстъпки от компаниите. Регулаторът вече изрази опасенията си, че споразумението може да предизвика проблеми с конкуренцията на пазара на конзоли и абонаменти, както и в развиващия се още сектор за облачен гейминг.

Microsoft обяви сделката миналата година, а чрез нея се опитва да добави блокбъстъри като Call of Duty към бизнеса си с конзолите Xbox, франчайза Halo и Minecraft.

Но сливането беше поставено под въпрос от регулаторите по света, които се опасяват, че Microsoft може да попречи на конкурентните платформи да получат неограничен достъп до най-популярните заглавия на Activision. Ключово е, че решението на CMA ще бъде обявено преди тези на Европейския съюз и Федералната търговска комисия на САЩ, която започна дълъг съдебен процес, след като официално заведе дело за налагане на вето на придобиването.

„Решението на CMA е ключово, защото ако избере да блокира сделката, за компаниите няма много възможности да се защитят – съдилищата във Великобритания рядко отменят решения за сливане на CMA”, коментира Дженифър Ри, анализатор в Bloomberg Intelligence.

Миналата седмица Microsoft е получила първоначалните констатации на регулаторите от ЕС, които изразяват основните опасения на блока относно сделката, твърди източник, запознат с въпроса. Миналата година технологичният гигант публично предложи да даде на своя конкурент Sony Group 10-годишен лиценз за Call of Duty, но сега ще има няколко седмици, за да представи официално предложенията си към ЕС в отговор на посочените притеснения.

За разлика от ЕС, където регулаторите и Microsoft вече неформално обсъдиха възможните опции, регулаторният процес в Обединеното кралство традиционно остава по-малко достъпен и няма дискусии преди предварителното решение на CMA.

Актуализираните насоки на регулатора от миналата седмица обаче позволяват на компаниите да предложат потенциални отстъпки.

„Федералната търговска комисия може да разчита на CMA да блокира (сделката – бел. ред.)“, коментира Ан С. Уит, професор по право в EDHEC Business School. „Европейската комисия току-що изпрати възраженията си, така че няма начин да действа преди CMA“.

CMA излезе от сянката на ЕК, след като Великобритания напусна Европейския съюз. Регулаторът разглежда сделки, чиято съдба преди се решаваше в Брюксел, а не в Лондон. В скорошните демонстрации на власт CMA се прицели към технологични гиганти като Meta Platforms, като реши, че тя трябва да отмени придобиването на Giphy заради опасения, че може да завладее GIF пазара.

„За да развием пазара на игри в полза на всички заинтересовани страни, вярваме, че е важно да обмислим ясни и лесно приложими решения за потенциални опасения за конкуренцията“, коментира говорител на Microsoft. „Нашият ангажимент да предоставим дългосрочен достъп до Call of Duty на Sony, както и на Nintendo и Steam, постига това, като запазва ползите от сделката за потребителите и разработчиците и насърчава конкуренцията на пазара“.

Говорител на CMA е отказал да коментира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още