IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google и Nvidia не крият опасенията си от сделката на Microsoft за Activision

Двата гиганта са споделили притесненията си пред Федералната комисия по търговия

10:35 | 13.01.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Google и Nvidia са изразили притесненията си пред Федералната комисия по търговия относно придобиването на Activision Blizzard от Microsoft, наливайки масло в огъня що се касае до делото на правителството срещу сделката за 69 млрд. долара, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Компаниите се присъединиха към Sony Group в изтъкването на проблеми със сделката, която комисията реши, че иска да блокира по съдебен път през декември. Федералната комисия по търговия твърди, че споразумението ще попречи на конкуренцията в индустрията за видеоигри и насрочи вътрешен процес за август. Всяка от компаниите ще бъде привикана да свидетелства по случая.

Google и Nvidia са предоставили информация, която подкрепя позицията на комисията – че Microsoft може да получи несправедливо предимство на пазара на облачни услуги, абонаменти и мобилни игри, допълват източниците, пожелали да останат анонимни. В бележките си до комисията Nvidia е подчертала необходимостта от равен и отворен достъп до гейминг заглавията, но не се противопоставя директно на придобиването, казва един от източниците.

Microsoft обяви сделката за покупката на Activision преди близо година, опитвайки се да добави към портфолиото си хитови заглавия като Call of Duty и World of Warcraft в допълнение към собствената си конзола Xbox, франчайза Halo и Minecraft. Но регулаторите се опасяват, че Microsoft може да затрудни конкурентните платформи, като им попречи да получат неограничен достъп до най-популярните заглавия на Activision.

Цената на акциите на Activision спадна до най-ниските нива за сесията, след като Bloomberg обяви новината. В момента книжата се търгуват за 76,75 долара в Ню Йорк, доста под сумата от 95 долара от офертата, което предполага, че инвеститорите смятат финализирането на сделката като трудно постижение. Книжата на Microsoft повишиха стойността си малко под 1% до 237,88 долара.

Nvidia и Google са основни играчи в индустрията. Nvidia е лидер на пазара на видео карти, които са особено важни за геймърите. Освен това стои зад стрийминг услуга, наречена GeForce Now. Google се конкурира с Microsoft в облачните услуги и предложи неуспешна гейминг услуга, наречена Stadia, която спира работа този месец.

Операционната система на Google – Android, също така е ключова за начина, по който милиони хора по света играят видео игри. Sony, чиято конзола PlayStation се конкурира с Xbox на Microsoft, по-рано заяви, че смята сделката за Activision за антиконкурентна.

Представители на Google и Nvidia са отказали да коментират въпроса.

Microsoft каза, че е отворена към това да отговори на опасенията за сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още