IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще се опитат да блокират сделката на Microsoft за Activision

Федералната търговска комисия обяви, че предложената трансакция ще навреди на конкуренцията на достигащия 200 млрд. долара пазар на игри 

21:53 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Федералната търговска комисия на САЩ се опитва да блокира придобиването на Activision Blizzard Inc. от страна Microsoft Corp. на стойност 69 млрд. долара, заявявайки, че обвързването между производителя на Xbox и популярния издател на игри ще навреди на конкуренцията.

Регулаторните органи заявиха, че собствеността на Microsoft върху Activision може да ограничи конкуренцията на пазара на игри, който е на стойност над 200 млрд. долара, като ограничи достъпа на конкурентите до най-големите игри на компанията, предава Bloomberg. 

„Microsoft вече показа, че може и ще отказва съдържание на своите конкуренти в областта на игрите", заяви Холи Ведова, директор на Бюрото за конкуренция към FTC. „Днес се стремим да попречим на Microsoft да придобие контрол над водещо независимо студио за игри и да го използва, за да навреди на конкуренцията на множество динамични и бързоразвиващи се пазари на игри“. 

Microsoft отказва да коментира темата. 

Акциите на Activision се обезцениха с 3,9% заради новината. Книжата на Microsoft останаха без съществена промяна.

Комисията гласува с 3:1 гласа в полза на жалбата, която беше подадена в нейния вътрешен съд.

Предложената от Microsoft сделка с Activision Blizzard е най-голямата в историята на компанията и една от 30-те най-големи сделки на всички времена. Тя ще даде на Microsoft, производителя на конзоли Xbox, някои от най-популярните франчайзи за видеоигри като Call of Duty и World of Warcraft. Производителят на Xbox вече притежава франчайза Halo и играта за изграждане на виртуален свят Minecraft.

Искът на Федералната търговска комисия е част от усилията на председателя ѝ Лина Хан да следи по-агресивно за сливанията, особено за тези на най-големите технологични платформи. Откакто президентът Джо Байдън я назначи начело на агенцията през юни 2021 г., комисията „уби“ сливанията между Lockheed Martin Corp. и Aerojet Rocketdyne Holdings Inc. както и офертата на Nvidia Corp. за закупуване на ARM на Softbank Group Corp. По-късно в четвъртък (местно време) FTC се отправя към федералния съд в Сан Хосе в опит да блокира закупуването на стартъп за виртуална реалност от Meta Platforms Inc.

Въпреки че бразилските антитръстови служители разрешиха сделката през октомври, други регулатори, включително на Обединеното кралство и Европейският съюз, също изразиха загриженост. Тези два органа за защита на конкуренцията няма да издадат решения по сделката преди следващата година.

Във вторник Microsoft обяви сделка за пускане на играта Call of Duty в платформата за компютърни игри Steam и конзолите на Nintendo. Компанията заяви, че е отправила и предложение, което ще запази Call of Duty на Playstation на Sony през следващите 10 години, но японският електронен гигант досега е отхвърлил усилията за намиране на решение.

Технологичният гигант от Редмънд, Вашингтон, се опита да успокои евентуалните опасения на служителите за сливането, като постигна споразумение с организацията Communications Workers of America, която представлява и работниците в игралната индустрия. В споразумението Microsoft се ангажира да възприеме неутрален подход, ако служителите проявят интерес към присъединяване към профсъюз.  

Компанията също така заяви, че ще спре да използва клаузи за неконкуриране или конфиденциалност, за да забрани на работниците да говорят за дискриминация или тормоз като част от извънсъдебно споразумение или споразумение за раздяла.

FTC публично изрази загриженост за използването на забрани за конкуренция и въздействието на сливанията върху условията на труд. Вътрешните процедури на агенцията, които се наблюдават от административния съдия Д. Майкъл Чапъл, обикновено отнемат от няколко месеца до една година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още