IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторите в ЕС се допитват до конкурентите на Microsoft за ефектите от сделката за Activision

Властите в блока са изпратили дълъг въпросник до редица компании

21:12 | 20.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Ciaglo/Bloomberg
Снимка: Michael Ciaglo/Bloomberg

Европейските антимонополни регулатори са отправили запитвания към разработчици на игри и дистрибутори дали смятат, че Microsoft ще блокира достъпа им до игри на Activision Blizzard, ако сделката за придобиването на гейминг компанията бъде одобрена, разкриват документи, разгледани от Ройтерс.

Американският софтуерен гигант и създател на конзолата Xbox обяви придобиването за 69 млрд. долара през януари, с идеята то да му помогне да се конкурира по-успешно с лидери като Tencent и Sony. Но споразумението е изправено пред регулаторни предизвикателства в Европейския съюз, Великобритания и Съединените щати.

Европейската комисия е изпратила въпросник от 91 страници по-рано този месец, а получателите са гейминг компании, включително доставчици на конзоли, издатели на игри, разработчици, дистрибутори, както и доставчици на операционни системи за персонални компютри, посочва източник, запознат с въпроса.

„Моля, посечете коя стратегия или стратегии вярвате, че Microsoft ще използва по отношение на конзолните игри на Activision Blizzard след придобиването на Activision Blizzard от Microsoft”, се казва във въпросника.

Антимонополният надзорен орган на ЕС пита още дали подобни стратегии включват влошаване на качеството или оперативната съвместимост на игрите на Activision, налични на конкурентни конзоли. Сред опциите попадат повишаване на цените на игрите на Activision на едро за разпространение на конкурентни конзоли и предоставянето им на чужди конзоли със закъснение.

В документите има и въпрос за играта „Call of Duty” и кой франчайз се смята за най-важен за дистрибуторите на конзолни игри от гледна точка на предлагането, както и какви са другите основни алтернативи на „Call of Duty”.

Microsoft твърди, че продължава да работи с Европейската комисия, за да отговори на всички притеснения относно сделката. От ЕК отказват да коментират въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още