IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft е изправена пред антитръстово разследване от ЕС заради сделката с Activision  

Очаква се скоро ЕК да изпрати на американската софтуерна компания списък със своите опасения

09:33 | 17.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Противопоставянето на многомилиардното придобиване на Activision Blizzard от страна на Microsoft нараства. Очаква се скоро Европейската комисия да изпрати на американската софтуерна компания списък със своите опасения, съобщи вътрешен източник в понеделник. Органът за защита на конкуренцията възнамерява да реши до 11 април дали да одобри сделката на стойност 69 млрд. долара, предава Ройтерс. 

ЕС не коментира темата в понеделник, а Microsoft подчертава, че ще обсъди евентуалните опасения с властите и ще се придържа към поглъщането. Според предишни изявления на вътрешни източници компанията е готова да направи отстъпки.

Преди около година Microsoft обяви покупката на Activision Blizzard, създател на видеоигри като Call of Duty и Candy Crush, за да се конкурира с конкуренти като Sony. Компанията ще се превърне в третия по големина играч в тази област.

Освен ЕС обаче и антитръстовите органи на САЩ се опасяват от нарушаване на конкуренцията. Геймърите също се притесняват и подават съдебни искове в САЩ.

Очакваше се Microsoft да предложи на регулаторите на ЕС големи отстъпки в опит да съкрати регулаторния процес, заявиха през ноември пред Ройтерс други източници, запознати с въпроса.

Въпреки това не се очаква правоприлагащият орган на ЕС в областта на конкуренцията да бъде отворен за корективни мерки, без преди това да е изпратил обвинителен акт, въпреки че се водят неофициални дискусии за отстъпки. 

През миналия месец Microsoft сключи 10-годишно споразумение с Nintendo, за да направи Call of Duty достъпна за конзолите на японската компания, като заяви, че е отворена за подобно споразумение със Sony, която критикува придобиването.

Сделката получи зелена светлина без условия в Бразилия, Саудитска Арабия и Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още