IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Оцеляхме!": Huawei подхожда локално в отговор на американските санкции

Компанията залага на собствени разработки, които да служат като алтернатива на технологиите от САЩ

22:12 | 09.05.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През февруари Рън Джънфей, основателят на Huawei, каза, че компанията е намерила местни алтернативи за повече от 13 хил. компонента и е преработила повече от 4000 платки след налагането на американските санкции.

По-голямо предизвикателство е опитът да се възпроизведат сложни инструменти за производство на чипове като литография – пазар, доминиран от от нидерландската компания ASML.

Huawei работи с Shanghai Micro Electronics Equipment (SMEE), според двама източници, запознати директно с въпроса. SMEE, на която САЩ наложиха санкции миналата година, от повече от десетилетие се опитва да създава собствена литография, но с ограничен успех. През декември Huawei подаде патен за един от най-модерните аспекти на литографската технология, според патентното ведомство на Китай. SMEE не е отговорила на запитването за коментар.

„В Китай може би само Huawei има опита и способността да помогне на SMEE да изгради литографски машини, които са свободни от намесата на САЩ“, посочва един от източниците, според когото на Huawei и SMEE ще са им необходими повече от три години, за да произведат оборудване, способно да замени продуктите на ASML.

„Най-големият проблем е, че някои основни компоненти се внасяха от САЩ и вече не са налични поради актуализирания контрол върху износа. Huawei, SMEE и други китайски компании, участващи в литографските изследвания, също трябва да работят по подмяната на тези компоненти възможно най-скоро“, допълва източникът.

Базиран в Китай анализатор, пожелал анонимност, коментира: „Хардуерните компоненти, които преди са били доставяни от чуждестранни компании, като технологията, свързана с чиповете, все още остават основен елемент в бизнеса на почти всички компании, така че Huawei трябва да инвестира в разработването на хардуерни алтернативи на всички фронтове“.

Като цяло разработването на заместители на западните технологии от Huawei означава предлагането на по-широка гама от продукти, което трябва да ѝ помогне да получи достъп до това, което според IDC е пазар, достигащ 2,38 трлн. долара за продукти и услуги за дигитална трансформация в Китай от 2022 г. до 2026 г.

През последните две години местните власти в повече от 20 града в Китай изградиха центрове за изкуствен интелект и най-вече избраха да внедрят чипове от местни компании, като 79 на сто от тях ползват чиповете с изкуствен интелект на Huawei, показва доклад от февруари на Citic Securities.

Отвъд чиповете, компанията е увеличила разходите си за изследвания и разработки в области като софтуера. „Прекъсването на разработването на технология, свързана с чиповете, принуди Huawei допълнително да увеличи усилията си за научноизследователска и развойна дейност в областта на софтуера, като се стреми да постигне надграждане на продукта въпреки ограничения хардуер“, посочва Чарли Дай, директор проучвания във Forrester.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 11 месеца
До: Скъсана_Ушанка: Валяй на фронт мадам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Колкото и платени статии да пускат тия по различни медии тия дни - не става, отидоха в канала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още