IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Оцеляхме!": Huawei подхожда локално в отговор на американските санкции

Компанията залага на собствени разработки, които да служат като алтернатива на технологиите от САЩ

22:12 | 09.05.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В централния офис на Huawei миналия месец се събират, за да отпразнуват вътрешната разработка на софтуер, който да замени американска система, която заради контрола на износа, наложен от Вашингтон, китайският технологичен гигант не може да закупи.

„Преди три години бяхме блокирани от старата ERP система“, посочва Тао Дзинуън, член на борда на Huawei и президент на отдела за управление на качеството, бизнес процесите и информационните технологии. „И днес сме горди да обявим, че пробихме тази блокада. Оцеляхме!“

Тао говори в кампуса на Huawei в южния град Донгуан, на сцена, декорирана с банери, провъзгласяващи „героите, борещи се за пресичане на река Даду“, препратка към изтощителния марш на окончателно победилата комунистическа армия в гражданската война в Китай, пише Financial Times.

Тази поредна декларация за напредъка хвърля поглед върху това как Huawei, подкрепена с правителствени субсидии и финансиране от Пекин, се опитва да проправи път за китайските компании, желаещи да намалят зависимостта си от западните технологии, докато геополитическото напрежение нараства.

От 2019 г. Вашингтон, който твърди, че Huawei носи риск за сигурността и се опасява, че компанията може да извършва шпионаж в полза на Пекин, забрани на американските доставчици на да продават на Huawei без специален лиценз за износ и не позволява на компанията да използва каквато и да е американска технология за дизайн и производство на чипове.

Приходите от продажби, печалбата и пазарният дял на Huawei се сринаха след въвеждането на мерките. Нейният бизнес със смартфони, който някога беше най-големият по брой продадени устройства в света, понесе тежък удар. Липсата на достъп до чипове означаваше, че компанията беше принудена да спре да прави 5G телефони – ситуация, която гигантът описва като „шега“. През 2021 г. приходите на Huawei спаднаха с една трета, но печалбата ѝ беше подкрепена от продажбата на бранда смартфони Honor. Миналата година компанията заяви, че се е завърнала към „обичайния бизнес“, като прогнозира завръщане към растежа на годишните приходи през тази година.

В основата на стратегията на Huawei стои желанието да се изместят установените западни технологии с местни продукти – дългосрочна цел на Пекин, която се оказа скъпа и трудна.

Имайки предвид това, през 2022 г. Китай предостави на Huawei безвъзмездни държавни средства в размер на 6,55 млрд. юана (948 млн. долара), което е двойно повече от сумата за предходната година. Освен това компанията получи друго финансиране, обвързано със специфични изследователски проекти, в размер на 5,58 млрд. юана, което е три пъти по-голямо от това за 2021 г. според годишният доклад на компанията.

В изявление Huawei посочва: „Държавната подкрепа за програми за високотехнологични изследвания отговаря на тези в повечето страни. Huawei не се различава от другите компании в бранша, които кандидатстват за този вид подкрепа. За Huawei този тип подкрепа представлява изключително малка част от общите ни разходи за научноизследователска и развойна дейност“. Тя допълва, че е похарчила една четвърт от приходите си за миналата година за развойна дейност.

Компанията постигна известен успех. През март ротационният председател Ерик Сю заяви, че групата и индустриалните ѝ партньори са направили пробив в инструментите за автоматизация на електронния дизайн на и над 14-нанометрови чипове – област, доминирана от американски компании, макар и с няколко поколения зад водещите технологии.

Последна актуализация: 22:12 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още