IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Seagate ще плати 300 млн. долара глоба заради продажбата на 7 млн. хард диска на Huawei

Компанията е нарушила американските експортни закони, обяви министерството на търговията

12:32 | 20.04.23 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Американската компания Seagate Technology Holdings ще плати 300 млн. долара глоба в рамките на споразумение с американските власти, след като е продала хард дискове за над 1,1 млрд. долара на китайската Huawei, нарушавайки американските закони за износа, обяви Министерството на търговията, цитирано от Ройтерс.  

Seagate е продала компоненти на Huawei между август 2020 г. и септември 2021 г., въпреки че през август 2020 г. влезе в сила правило, което ограничава продажбите към Huawei на определени чуждестранни продукти, направени с американски технологии.

Huawei попадна в черния търговски списък на САЩ през 2019 г., което ограничи продажбата на американски продукти към компанията. Властите оправдаха решението си с опасения за националната сигурност.

Наказанието е поредното действие на Вашингтон в опит да ограничи модерни технологии от Китай, които могат да подкрепят военните, да позволят нарушения на човешките права или по друг начин заплашват националната сигурност на САЩ.

Seagate е продала 7,4 млн. устройства на Huawei в рамките на година, след като регулацията от 2020 г. е влязла в сила, като се е превърнала в основен доставчик на хард дискове на китайския гигант, обяви министерството.

Другите два големи доставчика на хард дискове са спрели продажбите към Huawei, след като правилото е влязло в сила през 2020 г., допълват властите. Макар че имената на компаниите не се споменават, става дума за Western Digital и Toshiba Corp., показва доклад от 2021 г. на Комисията по търговия към Сената във връзка с казуса със Seagate.

Фирмите не са отговорили на запитването за коментар.

Дори и след като „нейните конкуренти са спрели да продават към тях... Seagate е продължила да изпраща хард дискове към Huawei”, коментира Матю Акселрод, асистент-секретар, занимаващ се с износа, към Бюрото по индустрията и сигурността в рамките на Министерството на търговията. „Днешните действия са последица от това“.

Акселрод твърди, че административното наказание е най-голямото в историята на агенцията, което не е свързано с криминален случай.

Позицията на Seagate е, че направени в чужбина дискове не са обект на експортния контрол на САЩ, най-вече защото не са директен продукт, направен с американско оборудване.

„Въпреки че вярваме, че сме се съобразили с всички съответни закони за контрол на износа по това време, създадохме проблем с продажбите на хард дискове. Установихме това..., а сключването на споразумение по този въпрос е най-добрият ни вариант“, коментира главният изпълнителен директор на Seagate Дейв Мосли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още