IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei записва спад на печалбата за първи път от десетилетие

Компанията продължава да инвестира огромен дял от приходите си в развойна дейност

14:32 | 31.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Huawei Technologies отчете първия спад на печалбата си от повече от десетилетие, след като продължаващите с години американски санкции засегнаха тежко подразделението ѝ за смартфони и принудиха китайския производител на телекомуникационно оборудване да увеличи разходите си за развойна дейност, пише Bloomberg.

Нетната печалба за 2022 г. на базираната в Шънджън компания е спаднала с близо 70% до 35,6 млрд. юана (5,2 млрд. долара), макар че сравнението с година по-рано не е благоприятно, тъй като по същото време тогава тя продаде бизнеса си със смартфони за младежи Honor.

Днес Huawei каза, че е вложила 25,1% от своите 642,3 млрд. юана приходи в проучвания и развитие на продукти. Това е един от най-големите такива дялове в технологичната индустрия в света и отразява категоричното намерение на китайския гигант да разработва алтернативи на американските компоненти и софтуер, до каквито вече няма достъп.

Huawei се опитва да навлезе на нови пазари и да навлезе в нови бизнеси, след като рестрикциите върху американския износ на технологии повлияха негативно на бизнеса ѝ със смартфони, който за кратко беше най-големият в света, и ограничиха продажбата на модерно оборудване на развитите пазари. Главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу, която е дъщеря на основателя на компанията Рън Джънфей, се присъедини към другите директори в петък, уверявайки намерението на технологичния гигант да продължи да търси начини да се справи с блокирането на достъпа до ключови американски технологии.

Усилията отразяват призивите на китайския президент Си Дзинпин за засилване развитието на собствените технологии на Китай, докато технологичната надпревара със САЩ се засилва. Администрацията на Джо Байдън обмисля нов кръг от санкции срещу Huawei, като идеята е да се забранят всякакви продажби към компанията.

„2023 г. ще бъде от решаващо значение за устойчивото оцеляване и развитие на Huawei”, каза настоящият ротационен председател Ерик Сю.

Отговорността за всички тези усилия ще падне върху Мън Уанджоу през по-голямата част от 2023 г. Тя трябва да се присъедини към списъка с ротационните председатели на Huawei от април за период от шест месеца, което ще ѝ позволи за първи път да съблюдава операциите на компанията. Рън, който през октомври ще навърши 79 години, не е обявил плановете си кой ще го наследи.

Приходи на Huawei от 2019 г. насам. Графика: Bloomberg L.P. Приходи на Huawei от 2019 г. насам. Графика: Bloomberg L.P.

Мън рядко посещава публични събития, откакто се завърна от Канада през 2021 година. 51-годишната жена прекара почти три години под домашен арест във Ванкувър, докато се бореше с опитите за екстрадиция в САЩ по обвинения в измама. Мън отрича да е сторила нещо нередно.

Сега компанията ѝ се насочва повече към чиповете – от литографски технологии до софтуер, за да се справи с американските санкции. В скорошна реч Ерик Сю каза, че Huawei е разработила собствен софтуер за дизайн на чипове, който може да прави 14-нанометрови полупроводници. Американските компании Cadence Design Systems и Synopsys са основните играчи в тази индустрия.

Приходите от телекомуникационния бизнес, който включва 5G оборудване, са нараснали леко до 284 млрд. юана.

Бизнесът с потребителски продукти беше най-тежко засегнатото подразделение на Huawei след санкциите от 2019 г., които орязаха достъпа до основните чипове за смартфони от Qualcomm и Micron Technology. Huawei натрупа запаси от компоненти и продължи да произвежда 4G телефони, след като 5G чиповете ѝ свършиха. Но в крайна сметка продажбите отслабнаха – голямо отстъпление за компания, която някога се конкурираше за пазарно лидерство с Apple и Samsung Electronics.

Оттогава Huawei насочи фокуса си към електрическите превозни средства и корпоративния бизнес с надеждата да стимулира растежа си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още